Povestea de film a bărbatului din Sibiu care și-a transferat în cont 1 milion €. Cum și-a pregătit lovitura

Data publicării:
operatiuni bancare, telefon, cumparaturi online
FOTO: Guliver/ Getty Images

Sibianul care și-a transferat ilegal în cont un milion de euro și-a studiat înainte bine victima - un consilier local din Sadu - și a imitat-o când a mers la bancă pentru a cere acces. Mai mult, spun procurorii, bărbatul și-a cumpărat haine asemănătoare cu ale victimei și i-a imitat semnătura.

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, bărbatul de 58 de ani s-a prezentat la bancă și a cerut emiterea mai multor carduri și acces la serviciile de internet banking. Acesta a semnat în fals mai multe documente.

Anterior, acesta și-a studiat foarte atent victima, cumpărându-și haine asemătoare cu ale victimei și i-a imitat semnătura.

De menţionat că inculpatul şi-a pregătit minuţios săvârşirea infracţiunilor (a studiat victima şi a încercat să o imite cât mai bine, şi-a achiziţionat obiecte vestimentare asemănătoare celor folosite de victimă, s-a informat cu privire la conturile bancare deţinute de aceasta şi valoarea disponibilităţilor, a studiat semnătura victimei şi a încercat să o imite, şi-a procurat o copie a cărţii de identitate a victimei pe care a folosit-o ulterior la falsificarea actului de identitate al acesteia)”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

După ce a intrat în posesia cardurilor bancare pe care le solicitase anterior, bărbatul a utilizat cardul bancar aferent contului în lei al consilierului local din Sadu la mai multe ATM-uri de pe raza municipiului Sibiu, fiind retrase, de trei ori, mai multe sume de bani, în valoare totală de 18.000 lei.

În 22 noiembrie 2019, folosind aplicaţia de internet banking, el a efectuat două transferuri online din conturile consilierului într-un alt cont din Elveţia, un transfer în valoare de suma de 2.150.000 lei şi unul în valoare de 410.000 euro.

Prejudiciul final creat persoanei vătămate este de 18.000 lei, sumele de 430.000 euro şi 2.150.000 lei rămânând în conturile persoanei vătămate în urma intervenţiei prompte a reprezentanţilor unităţii bancare, care au blocat tranzacţiile online efectuate de inculpat. Astfel, valoarea foarte mare a tranzacţiilor frauduloase ce au fost efectuate de către inculpat (430.000 euro şi 2.150.000 lei) a creat suspiciuni reprezentanţilor băncii, raportat şi la profilul clientului, astfel că aceştia, în urma contactării persoanei vătămate şi stabilirii că este vorba de o fraudă, au decis blocarea tranzacţiilor efectuate de inculpat prin serviciul de Internet Banking, precum şi a operaţiunilor cu cardurile bancare avându-l ca titular pe Popica Ion”, a declarat prim-procurorul Ion Veştemean, din partea Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

 

Bărbatul de 58 de ani a fost arestat preventiv joi. Acesta este acuzat de operaţiuni financiare în mod fraudulos, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals privind identitatea și acces ilegal la un sistem informatic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri