România își va moderniza armata în următorii 10 ani în baza unei „foi de parcurs” stabilite cu SUA

Data actualizării: Data publicării:
ministrul Apărării Nicolae Ionel Ciucă și secretarul de stat american al Apărării, Mark T. Esper
Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă (d), împreună cu secretarul de stat al Apărării SUA, Mark T. Esper. Foto: defense.gov

România își va moderniza armata în baza unei „foi de parcurs” („road map”) dedicate cooperării cu SUA la nivelul apărării, în următorii 10 ani. Documentul a fost semnat la Washington de către ministrul român al apărării, Nicolae Ciucă, și secretarul american al apărării, Mark T. Esper, informează MApN.

„Documentul avansează prioritățile strategice privind consolidarea cooperării la Marea Neagră, rotația continuă a forțelor SUA în România, întărirea eforturilor în domeniul securității cibernetice, rezilienței, respectiv asistența SUA pentru îndeplinirea țintelor de capabilități aliate și modernizarea forțelor armate”, se arată într-un comunicat MApN.

Secretarul de stat al Apărării, Mark T. Esper, l-a întâmpinat pe ministrul Ciucă la sediul Pentagonului „cu onoruri militare extinse”, conform unui comunicat al Pentagonului.

„Am avut o întâlnire productivă cu omologul american, pe parcursul căreia am dezbătut și convenit asupra unor subiecte de interes strategic pentru România și am semnat acord de cooperare în domeniul apărării”, a declarat ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Statele Unite sunt mândre să aibă un aliat așa de statornic precum România”, a declarat Mark Esper.

Cei doi oficiali au discutat și despre evoluția Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite în domeniul militar și perspectivele de intensificare a cooperării în domeniul apărării, prin oportunitățile oferite de implementarea Foii de parcurs, ca elemente esențiale pentru asigurarea securității țării noastre și a stabilității în regiunea Mării Negre.

Totodată, în cadrul vizitei oficiale de la Washington, ministrul Nicolae Ionel Ciucă a avut convorbiri cu senatorul democrat Jack Reed, co-preşedinte al Comisiei pentru forţe armate, şi cu senatorul republican Ron Johnson, preşedintele Comisiei pentru securitate internă şi afaceri guvernamentale şi co-preşedinte al Subcomitetului pentru Europa şi cooperare regională în domeniul securităţii.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri