2023 ar putea fi cel mai cald an înregistrat vreodată

Data actualizării: Data publicării:
canicula in oras
Temperatura medie globală înregistrată până în prezent în acest an este cu 0,52 grade Celsius mai mare decât media. FOTO: Profimedia Images

Anul acesta este pe cale să devină cel mai cald an înregistrat vreodată, temperatura medie globală înregistrată până în prezent în acest an fiind cu 0,52 grade Celsius mai mare decât media. De vină sunt schimbările climatice și fenomenul meteorologic El Nino, a anunţat, joi, serviciul Copernicus Climate Change Service al Uniunii Europene, relatează Reuters.

Temperatura globală pentru perioada ianuarie-septembrie este, de asemenea, cu 1,4 grade Celsius mai mare decât media preindustrială (din anii 1850-1900), a adăugat institutul, în condiţiile în care schimbările climatice împing temperaturile globale spre noi recorduri, iar modelele meteorologice pe termen scurt determină, de asemenea, mişcările de temperatură.

Luna trecută a fost cea mai caldă lună septembrie înregistrată la nivel global, cu 0,93 grade Celsius peste temperatura medie pentru aceeaşi lună în perioada 1991-2020, iar temperatura globală a lunii a fost cea mai atipică lună caldă din orice an din setul de date ERA5, care datează din 1940.

De vină sunt schimbările climatice și fenomenul El Nino

Oamenii de ştiinţă au declarat că schimbările climatice, combinate cu apariţia în acest an a modelului meteorologic El Nino, care încălzeşte apele de suprafaţă din estul şi centrul Oceanului Pacific, au alimentat recentele temperaturi record.

„Temperaturile fără precedent pentru această perioadă a anului observate în septembrie - după o vară record - au doborât recordurile cu o valoare extraordinară. Această lună extremă a împins anul 2023 în onoarea îndoielnică a primului loc - pe cale să fie cel mai cald an şi cu aproximativ 1,4 grade Celsius peste temperaturile medii preindustriale. La două luni de la COP28, sentimentul de urgenţă pentru o acţiune ambiţioasă în domeniul climei nu a fost niciodată mai critic”, a declarat Samantha Burgess, director adjunct al Copernicus, într-un comunicat.

Anul trecut nu a fost un record, deşi lumea a fost cu 1,2 grade Celsius mai caldă decât în perioada preindustrială. Recordul anterior aparţinea anilor 2016 şi 2020, când temperaturile au fost în medie cu 1,25 grade Celsius mai mari.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri