MAȘINI INTELIGENTE. „Discută” cu șoferul și parchează singure

Data publicării:
23112012 20masini-34996

Acesta este viitorul. O să dăm o comandă maşinii, iar ea o sa ne ducă în siguranţă oriunde avem nevoie. Deşi pare incredibil, în ritmul în care tehnologia s-a dezvoltat în ultimii ani nimic nu este imposibil. Brandurile de lux au implementat deja o serie de sisteme de siguranţă pe unele modele de maşini. Astfel, autoturismele au ajuns să accelereze automat,să frâneze şi să evite anumite obstacole.

„Evită sau, în funcţie de viteză, reduce daunele care pot fi provocate după astfel de accidente, dacă viteza este de peste 15-16 km, viteză relativă. Dacă este sub, oprim fără să lovim vehiculul din faţă”, explică reprezentantul unui dealer auto.

Pe acelaşi principiu funcţionează și sistemul care detectează pietonii. Senzorii speciali montaţi în partea din faţă recunosc silueta umană. Maşina frânează brusc, astfel încât să evite accidentul. Dacă viteza este mai mare, iar impactul este iminent, producătorii au dezvoltat airbag-ul pentru pietoni. Capota se ridică, iar sistemul de protecție acoperă parbrizul astfel încât impactul sa fie atenuat.

Frânarea de urgenţă nu se acţionează însă automat la viteze de peste 80 de kilometri la oră. Pentru mersul în afara oraşului, producătorii au dotat maşinile cu sisteme care reduc viteza semnificativ, dar nu evită accidentul. Sunt însă alţi senzori sau chiar camere video care prevăd un eventual pericol şi îi spun şoferului ce are de făcut.

Maşina inteligentă îşi găseşte loc de parcare şi chiar execută singură manevrele.

Există şi autoturisme dotate cu mai multe camere video, care-l ajută pe şofer să aibă vizibilitate maximă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri