Baze lunare, experimente și mine de titan: Care sunt pericolele ce amenință cele mai căutate locuri de pe Lună

Data publicării:
Pământul văzut de pe suprafața Lunii
Tunelurile subterane de pe Lună, formate cu miliarde de ani în urmă de scurgerile de lavă, ar putea fi locurile ideale pentru construirea de baze lunare. Foto: Shutterstock

Agențiile spațiale și companiile private plănuiesc să ridice baze lunare și să desfășoare experimente științifice și operațiuni de exploatare minieră pe Lună, scrie The Guardian. Cercetătorii avertizează că locurile de importanță științifică de pe suprafața Lunii sunt în pericol și că acestea trebuie protejate prin adoptarea la nivel internațional a unui nou set de reguli pentru guvernarea satelitului nostru natural.

Buzz Aldrin, al doilea om care a pășit pe Lună, a descris peisajul pe care l-a găsit acolo ca fiind de o „dezolare magnifică”. NASA a ales locurile de aselenizare pentru misiunile Apollo astfel încât acestea să fie cât mai line, fără dealuri, stânci sau cratere.

Dar în ultimele două decenii, cercetarea lunară a dezvăluit o imagine bogată a satelitului nostru natural. Gropile lunare marchează intrarea în tuneluri subterane formate cu miliarde de ani în urmă de scurgerile de lavă de pe vremea când Luna era încă activă din punct de vedere geologic.

Aceste tuneluri sunt destul de mari pentru a construi baze lunare în interiorul lor, care ar fi protejate de radiația spațială.

Craterele adânci de la polurile lunare ascund depozite de gheață, o sursă prețioasă de apă, oxigen și hidrogen. Unele sunt înconjurate de creste înalte scăldate în lumina soarelui tot anul - o sursă esențială pentru energia solară.

La acestea se adaugă sol și pietre care conțin tot felul de resurse valoroase: titan, aluminiu, heliu-3, metale prețioase și pământuri rare.

Nu este de mirare, așadar, că agențiile spațiale și companiile private plănuiesc să ridice baze lunare și să desfășoare experimente științifice și operațiuni de exploatare minieră pe suprafața Lunii.

bază lunară, concept artistic
Agențiile spațiale și companiile private plănuiesc să ridice baze lunare și să desfășoare operațiuni de exploatare minieră pe suprafața Lunii. Foto: Profimedia Images

Dat fiind cât este de mare - suprafața lunară este de aproape trei ori mai mare decât Antarctica - va dura mult timp până când Luna se va deveni un loc aglomerat.

Cu toate acestea, există câteva locuri pe Lună care sunt perfecte pentru experimente, dar care vor atrage și multe alte tipuri de activități.

Pentru cercetătorii care vor să protejeze aceste locații de importanță științifică - SESI (site of extraordinary scientific importance) - principalul obiectiv acum este să determine care sunt locurile ce au nevoie de acest gen de protecție.

Locațiile SESI sunt acum în pericol, în special din partea țărilor care desfășoară sau urmează, în curând, să desfășoare misiuni pe Lună.

SUA și țările care iau parte la programul Artemis de explorare a Lunii a stabilit anumite „zone de siguranță” în jurul echipamentelor instalate, dar regulile nu le interzic companiilor private să extragă materiale în scop comercial.

În plus, Rusia și China, care colaborează pentru dezvoltarea unei baze lunare de cercetare, nu au de gând să se alăture Acordurile Artemis.

Un al doilea efort de guvernare lunară se desfășoară în cadrul comitetului ONU pentru utilizarea pașnică a spațiului cosmic - Copuos. Noul lor grup de lucru va propune un set de reguli pentru reglementarea extracției de resurse naturale din corpurile cerești, care ar putea fi extinse pentru a cuprinde locațiile SESI.

Rămâne de văzut dacă regulile se vor aplica și dacă vor intra în vigoare la timp. „Avem nevoie de protecții SESI într-un interval de timp de o jumătate de deceniu pentru a preveni forme importante de daune ireversibile”, a spus dr. Alanna Krolikowski, cercetător politic de la Universitatea Missouri de Știință și Tehnologie, care a insistat asupra nevoii de a se ajunge la o înțelegere globală.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri