Cercetătorii de la Oxford: Nu e bine să le oferim bătrânilor locul pe scaun în autobuz

Data actualizării: Data publicării:
RATB

Oferirea locului pe scaun bătrânilor într-un mijloc de transport în comun este considerat un gest de respect, însă un studiu controversat al cercetătorilor din Oxford recomandă exact opusul. Un profesor care a condus cercetarea susține că oamenilor în vârstă le face bine să stea în picioare, acesta fiind un lucru care îi ajută să se mențină sănătoși.

Studiul publicat în The British Medical Journal susține că persoanele în vârstă ar trebui să meargă pe jos cel puțin 10 minute pe zi, să fie încurajate să urce pe scări, în loc să ia liftul, și că statul în picioare poate fi o modalitate bună pentru a-și menține sănătatea.

„Trebuie să încurajăm activitatea fizică în rândul bătrânilor, și nu să îi încurajăm să fie sedentari. Nu vă sfătuiți părinții să ia liftul, ci să mai urce un etaj pe scări. Și gândiți-vă de două ori înainte să cedați locul pe scaun în autobuz sau tren unei persoane în vârstă. Statul în picioare este un exercițu fizic bun pentru ei”, spune profesorul Sir Muir Gray.

Raportul publicat de The British Medical Journal sugerează că un efort pentru a-i menține pe oamenii în vârstă activi îi poate ajuta să fie independenți mai mult timp și poate scădea nevoia acestora pentru îngrijiri medicale sau sociale.

Scarlett McNally, un chirurg ortoped citat de The Independent, susține că „exercițiile fizice pot încetini fenomenul de îmbătrânire și pot menține articulațiile sănătoase mai mult timp”. De altfel, un stil de viață activ îmbunătățește abilitățile cognitive și scade riscul de demență.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri