A murit fizicanul care a prezis existența bosonului Higgs, care conferă masă materiei. Teoria lui a fost demonstrată după 50 de ani

Data publicării:
Professor Peter Higgs at a press conference at Edinburgh
Peter Higgs a primit premiul Nobel în 2012 pentru teoria sa veche de aproape 50 de ani. Foto: Profimedia

Fizicianul britanic Peter Higgs, laureat al premiului Nobel pentru Fizică în 2013 pentru lucrările sale asupra „bosonului Higgs”, o particulă elementară considerată cheia de boltă a structurii fundamentale a materiei, a murit luni, la vârsta de 94 de ani, a anunţat marţi Universitatea din Edinburgh.

„S-a stins din viaţă împăcat în locuinţa sa, luni, 8 aprilie, după o scurtă boală”, a anunţat universitatea scoţiană într-un comunicat de presă, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

În 1964, Peter Higgs a prezis existenţa unei noi particule subatomice, aşa-numitul boson Higgs, care conferă masă materiei.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Existenţa acelei particule nu a putut fi confirmată timp de aproape o jumătate de secol, însă experimentele desfăşurate cu ajutorul Large Hadron Collider de la CERN (Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară) au confirmat în cele din urmă teoria sa, în 2012.

Peter Higgs, profesor emerit la Universitatea din Edinburgh, a fost recompensat cu premiul Nobel pentru fizică pe anul 2013 pentru cercetările sale, alături de Francois Englert.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri