Originea virusului SARS-CoV-2 nu ar fi doar în China, ci în mai multe locuri din lume, unde stă în „adormire” până când are condiții prielnice să se răspândească. Aceasta este o nouă teorie aparținând unuia dintre principalii cercetători de la Universitatea Oxford, Tom Jefferson, care explică pe ce își bazează deducția.
„Poate că avem de-a face cu un virus care a rămas mult timp adormit în întreaga lume şi care a apărut atunci când condiţiile de mediu au fost propice creşterii sale”, a declarat cercetătorul într-un interviu pentru The Telegraph.
El amintește că au fost găsite urme ale noului coronavirus în Spania, Italia, Brazilia, cu mult înainte de descoperirea virusului în China, în decembrie 2019.
Virusologii spanioli au găsit urme de virus în eşantioane de ape uzate colectate la Barcelona în martie 2019. La Torino şi Milano au fost de asemenea depistate urme de coronavirus în eșantioane recoltate la jumătatea lui decembrie, iar în Brazilia chiar mai devreme, în noiembrie.
Potrivit unor oameni de ştiinţă, virusul ar fi rămas „sub radar pentru că era sezonul gripei şi nu-l căuta nimeni”.
Tom Jefferson cere să se investigheze motivul pentru care virusul pare să se răspândească în medii ca fabricile
În interviu, Tom Jefferson face o paralelă cu gripa spaniolă care, în 1918, a ucis 30% din populaţia Samoa de Vest, în contextul în care aceasta nu avea niciun contact cu lumea exterioară.
„Acest lucru se explică prin faptul că agenţii patogeni ai virusului nu vin de nicăieri şi nu se duc nicăieri. Ei se află aici mereu, iar ceva îi inflamează”, a spus el.
Editor: B.P.