Directorul Mercedes-Benz anunță falimentul apropiat al industriei auto

Data actualizării: Data publicării:
Dieter Zetsche
Dieter Zetsche

Directorul Mercedes-Benz, Dieter Zetsche, a oferit recent un interviu pentru Linkedin, în care face o serie de previziuni despre cum va arăta lumea în viitorul apropiat.

dieter
Dieter Zetsche

Industria auto, serviciul Uber sau imprimanta 3D  - sunt doar câteva dintre subiectele pe care directorul gigantului Mercedes-Benz le analizează în interviu.

Uber este doar un soft, nu deține mașini. Și totuși, în prezent, este cea mai mare companie de taxi din lume, spune Dieter Zetsche. La fel cum Airbnb, subliniază șeful Mercedes-Benz, este cea mai mare companie hotelieră la scară globală, deși nu deține nicio proprietate.

În următorii 5-10 ani, software-ul va afecta majoritatea industriilor tradiționale, este de părere Zetsche.

Proiectul Watson al IBM reușește deja să diagnosticheze cancerul cu o acuratețe de patru ori mai mare decât a medicilor, iar Facebook deține un software care poate recunoaște fețele mai bine decât oamenii. „În 2030, computerele vor deveni mai inteligente decât oamenii”, consideră CEO-ul concernului german.

În ceea ce privește autoturismele autonome, Dieter Zetsche amintește că, anul viitor, prima astfel de mașină va fi prezentată publicului. Acest eveniment va avea efectul unui Big Bang economic și va face ca, în doi ani, în 2020, să înceapă falimentul industriei auto: „Nu mai vrei să deții o mașină. Vei apela o mașină cu telefonul tău, va apărea în fața casei tale și te va conduce la destinația dorită”.

Vom avea nevoie de parcări doar pe 5% din suprafaţa actuală. 90%-95% dintre parcări vor deveni parcuri de joacă. 1.2 mil. oameni mor în fiecare an în accidente de circulaţie. Rata accidentelor e acum de 1  / 100.000 km. Când vor fi maşini autonome pe toată suprafaţa Pământului, rata va fi de 1  / 10.000.000 km.

Mașinile autonome vor duce și la dispariția asigurărilor auto.

O altă previziune a șefului Mercedes-Benz vizează imprimantele 3D și impactul lor asupra sectoarelor economice. În următorul deceniu, prețul celui mai ieftin tip de imprimantă 3D va ajunge de la 18.000 de dolari la 400 de dolari. „În același timp, imprimantele vor deveni de o sută de ori mai rapide. Toate companiile importante de încălțăminte au început deja să imprime pantofi 3D”, subliniază Dieter Zetsche.

Tot în viitorul apropiat, susține Zetsche, vom asista și la extincția pieței imobiliare: Nimeni nu va mai cumpăra, toți vor locui în chirie, pentru că vor schimba mai des locurile de muncă”.

În 20 de ani, 80% din job-urile actuale nu vor mai exista.

Cât privește rata mortalității, directorul concernului german spune că până în 2036, ar trebui să trăim în medie 100 de ani. În fiecare an, durata medie de viaţă creşte cu 3 luni”.

Citiți și: Moartea taximetriei. Cum arată viitorul industriei auto

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri