Aplicaţia care te plimbă gratuit prin Bucureştiul pe care nu-l cunosc turiştii

Data publicării:
bucuresti

Cel mai bun mod în care poţi să te bucuri de locul în care trăieşti este să îl priveşti, măcar o dată, din postura de turist. Aşa s-au gândit doi tineri care au creat o aplicaţie gratuită, care te plimbă prin locurile autentice si mai putin ştiute din Bucureşti.

Claudiu Petria şi Alexandru Govoreanu sunt doi tineri care vor să le arate atât turiştilor dar şi celor care locuiesc în Capitala, un altfel de Bucureşti. Aşa că au creat Questo, o aplicaţie gratuită care te plimbă prin locurile mai putin ştiute din oraş.

Claudiu Petria: „Practic dacă dai un search pe Google şi cauţi top 10 lucruri pe care să le vezi sau să le faci în Bucureşti, majoritatea sunt lucruri recomandate de alţi turişti care au venit în Bucureşti, le-au văzut şi probabil le-au plăcut lucrurile astea. Dar noi îţi arătam Bucureştiul acela autentic. Practic, reuşeşti să vezi Bucureştiul prin ochii bucureştenilor, să descoperi Bucureştiul linistit prin zonele pe unde el este liniştit şi devine surprinzător şi nu te-ai aştepta ca într-un oraş aglomerat să găseşti genul acesta de linişte, să descoperi poveştile Bucureştiului autentic”.

Aplicaţia ne aduce într-o altă oază de linişte: Schitul Dărvari, care are în interiorul lui fresce făcute de Iosif Keber, unul dintre cei mai importanţi pictori de biserici din România.

Alexandru Govoreanu : „Toată lumea zice că Bucureştiul nu e neaparat turist-friendly, că nu are poveşti, ne plângem mereu că este doar o destinaţie de fun şi entertainment. Dar noi avem acum un tul pe care l-am dezvoltat şi prin care adunăm poveşti din toată ţara şi nu am fost deloc miraţi să aflăm când am văzut că Bucureştiul are de vreo 5 ori mai multe poveşti decât Sibiul sau Clujul sau Braşovul. Potenţial este, trebuie să scoatem doar poveştile acestea la suprafaţă”.

Cei doi tineri au început să lucreze la Questo după o vacanţa în Italia, în care au fost sfătuiţi de un localnic ce să viziteze, unde să mănânce o pizza autentică şi care sunt locurile de văzut, altele decât cele la care au acces de obicei turiştii. Întorşi în România, Claudiu şi Alexandru au început să caute poveşti despre oameni şi locuri şi au început să creeze trasee interactive.

Alexandru Govoreanu: „Ca să rezolve indiciile, oamenii trebuie să parcurgă un traseu. Si un indiciu este "du-te şi caută acea inscripţie veche!" sau "du-te şi intră în contact cu cineva", pentru că avem şi lucruri care se rezolvă în cadrul unui local business şi acolo va trebui să iei legatura cu owner-ul sau cu ospătarul”.

Alexandru Govoreanu: „Practic ce îşi propun aceste indicii este să te facă pe tine să fii atent. Nu vrem să downloadezi google maps sau să te uiţi pe o hartă şi să mergi din punctul A în punctul B. Vrem să fii atent, să te uiţi la statui, la picturi, la orice e în jurul tău.”

În momentul de faţă sunt trasee disponibile atât pentru Bucureşti, cât şi pentru Sibiu, Iaşi, Braşov, Craiova, Timişoara sau Cisnădioara.

Alexandru Govoreanu: „Un traseu de al nostru durează 2-3 ore, în funcţie de oraş sau de temă. Si pe parcursul lui oamenii ajung să cunoască poveşti. Practic noi prezentăm oraşul prin intremediul poveştilor lui, oamenilor care au facut diverse lucruri acolo, prin intremediul anumitor clădiri.”

Pasajul faimos cu umbreluţe din Bucureşti, iar la ieşire ni se spune să ne uităm către biserica, către "Biserica Dintr-o zi". Aici dacă introducem răspunsul corect o să aflăm de legenda care spune că Neagu, fratele domnitorului Radu Mihnea, îşi dorea atât de mult să fie domnitor, încât i-a promis lui Dumnezeu că o să construiască o biserică într-o zi, dacă primeste ajutor. Până la urmă Neagu nu a reuşit să construiască într-o zi, nu a reuşit să ajungă nici pe tron, dar biserica tot se numeşte Dintr-o zi.

Claudiu Petria: „Nu e doar despre istorie, e si despre artă, cultură, arhitectură, despre experienţe autentice din Bucureştiul autentic dar şi partea de artă urbană si contemporană.”

Cei doi lucrează acum la trasee pentru oraşe ca Sighişoara şi pentru că se apropie vara, următorul pe listă va fi Constanţa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri