Ar putea fi Androidul afectat de atacuri de genul WannaCry?

Data actualizării: Data publicării:
telefon android facebook whats app
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Ransomware-ul WannaCry a afectat mai mult de 300.000 de PC-uri din peste 150 de țări și a fost unul dintre cele mai mari atacuri informatice din ultima vreme. Acesta a vizat calculatoarele care folosesc sisteme Windows, fiind creat special să speculeze o breșă în securitate, nedetectată la timp de Microsoft în codul de bază a sistemelor sale de operare. Se știe că Windows e folosit pe aproximativ 90% dintre PC-urile din lume.

telefon android facebook whats app
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Android, la fel ca Windows pe calculatoare, este cel mai utilizat sistem de operare de pe mobil. Nu are o cotă de piață chiar atât de mare ca produsul Microsoft pe PC-uri, însă este totuși lider în branșă. Există posibilitatea să vedem un astfel de atac și pe terminalele care folosesc Android? Șansele sunt destul de reduse, spun experții în securitate, potrivit Playtech.

Atacul WannaCry a fost atât de eficient din cauza utilizatorilor care folosesc sisteme de operare foarte vechi de la Microsoft, de genul Vista sau chiar și XP. OS-uri pe care compania americană le-a lăsat de izbeliște de mult. Update-urile noi de securitate erau de domeniul fantasticului în ceea ce le privește. Din păcate însă, XP și Vista sunt încă foarte folosite, mai ales pe sistemele învechite din administrațiile publice ale multor state. Microsoft a scos de urgență un patch de securitate și pentru ele, dar pentru mulți utilizatori a fost prea târziu.

Android, în schimb, e în siguranță. Diferența între el și Windows este că sistemul de operare de pe mobil primește lunar update-uri noi de securitate, necontând versiunea lui. Astfel, chiar dacă ești posesorul unui telefon cu Android 4.4, ești în continuare securizat.

De asemenea, experții spun că e mult mai probabil ca hackerii să atace spitale și instituții, structuri care au nevoie de acces în permanență la datele lor. Mai degrabă vor obține bani de la acestea, decât de la un adolescent care își vrea jocurile din telefon înapoi, de exemplu, spune cnet.com. În plus, aceiași experți în securitate au dat asigurări că nicio altă platformă în afară de Windows nu va fi afectată de WannaCry, relatează sursa citată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri