Are robotul Sophia mai multe drepturi decât femeile din Arabia Saudită?

Data actualizării: Data publicării:
robot sophia

Știrea că un robot a devenit primul din lume care să primească cetățenia unui stat, cea a Arabiei Saudite, a făcut înconjurul lumii, săptămâna trecută. După mirarea propriu-zisă, au urmat întrebările: de ce a primit cetățenia Arabiei Saudite, țară în care drepturile femeilor sunt extrem de limitate? Va avea Sophia mai multe drepturi decât femeile din acest stat arab?

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite a anunțat în ultima perioadă măsuri care să permită o deschidere către valorile occidentale. Ultima dintre ele este de a le permite femeilor să asiste la evenimente sportive pe trei stadioane din ţară. Măsura se înscrie în intenţiile autorităţilor de a relaxa interdicţiile impuse femeilor saudite.

În septembrie, suveranul saudit a emis un decret care le permite femeilor să deţină permis de conducere, decizia urmând a fi implementată până în iunie 2018.

Aceste noutăți în materie de drepturi ale femeilor în Arabia Saudită vin în contrast cu decizia a oferi robotului Sophia cetățenie. BBC relatează că, pe măsură ce vestea era auzită de tot mai mulți oameni, aceștia se întrebau pe rețelele de socializare de ce un robot părea că are mai multe drepturi decât femeile în această țară.

Săptămâna trecută, robotul Sophia a ținut un discurs în fața investitorilor din Arabia Saudită fără burqa și fără abaya, o mantie tradițională. În comparație, femeile din această țară sunt obligate să poarte aceste veșminte în public.

Sunt foarte onorată și mândră pentru această distincție. E un moment istoric să fiu primul robot din lume să fie recunoscut ca fiind cetățean”, a spus Sophia.

Arabii de rând au folosit hashtagul #Robot_with_Saudi_nationality de peste 30.000 de ori în primele 24 de ore de la anunț. Însă alții au folosit în mod sarcastic hashtagul #Sophia_calls_for_dropping_guardianship (Sophia cere renunțarea la tutelă, n.red.).

Tutela femeilor se referă la faptul că fiecare femeie trebuie să fie acompaniată de un bărbat în public, de regulă o rudă apropiată, care are autoritatea să decidă în locul ei.

„Sophia nu are pază, nu poartă abaya sau altceva care cu care să se acopere. Cum așa?”, s-a întrebat un utilizator de Twitter, potrivit BBC. În timp ce altul a postat o imagine retușată a robotului în care să pară că poartă hainele tradiționale arabe. „Cum va arăta Sophia după o vreme”, a scris respectivul utilizator.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Însă drepturile primite de un robot a stârnit și alte întrebări. Jurnalista Murtaza Hussain a scris: „Acest robot a primit cetățenia saudită înaintea muncitorilor kafala, care lucrează toată viața lor aici”.

Potrivit legii saudite, sistemul kafala înseamnă că un muncitor străin nu poate părăsi țara fără permisiunea angajatorului. Iar acesta este doar un exemplu din legea foarte restrictivă care face referire la muncitori străini.

„Un humanoid a primit cetățenia saudită în timp ce milioane de oameni bântuie apatrizi”, a adăugat jurnalistul libanezo-britanic Kareem Chahayeb.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri