Autoritatea de securitate cibernetică din Cehia cataloghează aplicația TikTok drept ameninţare pentru securitatea naţională

Data publicării:
tiktok
Foto: GettyImages

Biroul naţional pentru securitate cibernetică şi securitatea informaţiei (NUKIB) din Cehia a estimat miercuri că reţeaua de socializare chineză TikTok reprezintă o ameninţare de securitate.

Aplicația TikTok poate reprezenta un risc dacă este instalată pe „aparate care au acces la infrastructuri de informaţii şi de comunicaţii critice”, arată NUKIB, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

„Biroul este preocupat de o ameninţare potenţială de securitate care decurge din utilizarea TikTok, din cauza cantităţii de date ale utilizatorului colectate de aplicaţie şi de modul de tratare a acestor date”, a argumentat NUKIB, care adaugă că este îngrijorat şi de faptul că „ByteDance, dezvoltatorul şi administratorul TikTok, se află sub jurisdicţia Republicii Populare Chineze”.

Totuşi, guvernul ceh nu a interzis încă TikTok pe aparatele folosite de funcţionari şi instituţii, spre deosebire de alte ţări, precum Canada sau Danemarca, ori de instituţii europene ca Parlamentul European sau Comisia Europeană, care le-au interzis funcţionarilor lor să-şi instaleze această aplicaţie. În SUA, un proiect de lege promovat de preşedintele Joe Biden ar putea conduce la o interdicţie similară.

Reţeaua de socializare nu este văzută cu ochi buni de politicieni occidentali, care cred că aceasta le-ar oferi autorităţilor chineze un acces prea uşor la date sensibile ale utilizatorilor.

Într-un raport publicat anul trecut, serviciul ceh de informaţii (BIS) a indicat China drept o ameninţare majoră pentru spaţiul cibernetic al Republicii Cehe în cazul pătrunderii tehnologiilor chineze în reţele importante ale infrastructurilor statului.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri