Cu telefonul mobil la şcoală: doi din zece copii primesc gadgetul înainte de vârsta de 12 ani. Care este momentul potrivit în care părinţii îl pot cumpăra

Data publicării:
copil smtph

Doi din zece copii români primesc un telefon mobil înainte de a împlini 12 ani. Psihologii atrag însă atenţia că este prea devreme. De cealaltă parte, părinţii le cumpără celor mici aparatele pentru a şti tot timpul unde sunt şi ce fac: se simt mai liniştiţi dacă ştiu că pot comunica oricând cu ei.

Este bine pentru siguranţa părinţilor şi a copilului, să ştie când a plecat de la şcoală, unde merge şi că îl poate găsi”, declară un tată care i-a cumpărat telefon mobil fiului. „Mai mult pentru control. Să ştiu unde este, să aflu mai multe despre locul unde se află”, spune şi mama, completând: „Se întâmplă atâtea incidente... normal că trebuie să îl controlezi într-un fel pe copil.

Cei mici speculează însă îngrijorarea părinţilor şi transformă telefonul în mijloc de distracţie atât la şcoală, cât şi acasă. „Eu, de felul meu, mă joc doar jocuri, fotbal sau mai comunic cu prietenii. Şi atunci când o să lipsesc de la şcoală să îi sun pe colegi să îmi iau temele de la ei”, spune unul dintre micii utilizatori.

Dascălii nu recomandă folosirea telefonului mobil mai devreme de vârsta de zece ani: „Poate din clasa a II-a, a III-a, până atunci copilul este bine să fie cu cineva din familie”, crede învăţătoarea Violeta Ciupercă, care enunţă şi câteva reguli: „Este bine ca un copil să aibă un telefon, însă în acelaşi timp trebuie să şi respecte regula stabilită de comun acord cu părinţii şi cadele didactice în ceea ce priveşte folosirea în oră. Să fie pe silenţios şi, bineînţeles, în oră telefonul nu este folosit pentru a trimite mesaje, pentru a vorbi cu ceilalţi, ci doar să stea într-un loc unde nu este vizibil, iar în pauze şi la sfârşitul orelor copiii pot vorbi cu părinţii.

Cu cât mai târziu, cu atât mai bine, spun psihologii. „Sunt copii care nici nu sunt la şcoală şi au telefon. De aceea nici nu mai vorbim - ce discernământ are un copil la cinci ani, la şase ani, să diferenţieze între ce e bun şi ce ar putea fi nociv pentru el? Cam din clasa a V-a, lucrurile, să spunem aşa, ar intra pe un făgaş normal”, crede psihologul Diana Ioaneş.

Specialiştii au constatat că există anumite comportamente ale copiilor în funcţie de care părinţii pot decide dacă să le cumpere celor mici un telefon:

Când poate avea un copil un telefon mobil (sursa - copilul.ro):

- merge singur la şcoală şi se descurcă în multe activităţi individuale;

- este organizat şi ordonat cu lucrurile lui;

- are foarte mare grijă de lucrurile lui;

- arată un interes aparte pentru a avea un telefon şi ştie cum să folosească unul.

Peste 1,8 miliarde de copii din toată lumea folosesc telefonul mobil. Părinţii cheltuiesc pentru telefoanele şi convorbirile minorilor peste 350 de miliarde de dolari în fiecare an.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri