O nouă provocare pe internet: imagini trucate de AI. Detaliul care arată că fotografiile cu Papa Francisc în pufoaică sunt false

Data publicării:
papa francisc
O nouă provocare pe internet: imagini trucate de AI. Detaliul care arată că fotografiile cu papa Francisc în pufoaică sunt false

Imaginile cu Papa Francisc îmbrăcat într-o pufoaică albă de firmă sau cele în care Donald Trump este alergat pe stradă de polițiști și arestat într-un final au invadat internetul în ultimele zile. Deși par reale, sunt create de inteligența artificială. Un motiv să avem și mai puțină încredere în rețelele sociale, spun specialiștii, pentru că nu mai reușim să facem diferența dintre fake și realitate.

Aceste imagini apărute pe YouTube arată cum o fată poate fi transformată în zeci de persoane noi, care nici măcar nu există în realitate.

Nici persoane publice importante nu au scăpat de inteligența artificială. Un exemplu este chiar Papa Francisc, care apare în aceste imagini îmbrăcat într-o geacă albă luxoasă. Apoi, Suveranul Pontif a apărut și pe un ring de break dance.

Și Donald Trump a fost ținta transformărilor Inteligenței Artificiale. Deși verdicitatea acestor imagini care au făcut înconjurul planetei pare imbatabilă, există câteva elemente care dau de gol prelucrarea.

Mulți dintre utilizatori chiar eu crezut că papa s-a îmbrăcat în această jachetă albă. Există ceva ce dă de gol și anume felul în care papa ține o cană în mână. Degetele sunt extrem de transparente. Dacă ne referim și la imaginea cu Donald Trump, unde pare că este reținut, aici de gol dă stația care pare că stă în spatele președintelui american. De fapt aici era un ofițer de poliție.

Cristian China - expert în social media: O să vedem din ce în ce mai multe glumițe de astea, problema e că dacă stau la nivel de glumă e ok, momentul în care ceva-ul ăsta este folosit de unii să facă rău sau să câștige ilegal sume de bani atunci începem să avem o problemă, deja se întâmplă.

Inteligența artificială este atât de avansată și la îndemâna oricui, încât nici nu ar fi de mirare ca astfel de imagini șocante să reapară constant.

Alexandra Dinu - jurnalist Digi24: Au apărut aplicații care pot genera imagini după ce au primit o comandă sub formă de text. Eu aici am cerut o fată reporter, într-o bază militară NATO. O fată brunetă și care să zâmbească. Haideți să vedem ce iese. Și au apărut primele 4 imagini și se apropie mult de ceea ce i-am cerut. Este un reporter brunet care zâmbește într-o bază americană NATO.

Cristian China - expert în social media: Dacă e prea frumos, orice în viața asta, nu are cum să fie adevărat. Când vedem ceva care ne ridică un semn de întrebare, să începem să verificăm, să avem 4,5 surse în care avem mare încredere.

Nu doar fotografiile pot fi modificate cu ajutorul inteligenței artificiale. Pe internet au apărut chiar și filmări editate încât să pară reale. Unele dintre ele îl au ca protagonist pe Vladimir Putin.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri