Telefoane şi computere asortate cu mobila, pentru pretenţioşi: s-au lansat electrocasnicele cu carcasă de lemn

Data publicării:
lemn-2

Pentru cei ce vor un calculator care să se asorteze cu mobila, dar şi pentru cei care cred că mediul înconjurător este distrus de plasticul pe care îl aruncă împreună cu vechiul telefon mobil, s-a găsit soluţia: au fost lansate electrocasnicele din lemn. Este vorba doar de carcase, căci siliconul şi metalele din interiorul telefoanelor, tabletelor şi computerelor nu pot fi înlocuite pentru moment cu altceva. Producătorii acestor electrocasnice spun că un exterior de plastic este suficient pentru reducerea semnificativă a cantităţii de deşeuri ce trebuie colectate. Lucrurile s-ar putea să nu stea chiar aşa însă.

Fondată de doi francezi - unul specialist în telecomunicaţii şi celălalt în design - Orée Design este una dintre companiile care încearcă să includă lemnul în producţia de electronice. Deocamdată, cei doi creează doar accesorii din lemn - tastaturi pentru calculatoare şi tablete şi încărcătoare wireless pentru telefoanele Samsung, Nokia şi Nexus. Pentru încărcătoare folosesc şi piatră.

Există unele companii care au mers mai departe cu folosirea lemnului. Un alt designer, de data aceasta englez, a prezentat recent un telefon cu carcasă din bambus. Iar exemplele pot continua, căci exista zeci de companii care au înlocuit carcasele de plastic cu unele de lemn.

Însă nici unul dintre aceste produse nu a avut deocamdată succes comercial, chiar dacă ideea folosirii lemnului nu este chiar atât de rea. Pe lângă faptul că nu arată rău, lemnul este un material destul de rezistent. O carcasă din lemn nu se sparge atât de uşor precum carcasa de sticlă a noilor telefoane iPhone, de exemplu.

Dezavantajele sunt însă mult mai mari decât avantajele. În primul rând, Pământul încă mai are nevoie de pădurile sale. Dacă sutele de milioane de telefoane inteligente vândute în ultimii ani ar fi avut carcase de lemn, suprafaţa împădurita a globului ar fi fost mult mai mică în prezent. Companiile care vând carcase din lemn susţin că de fapt produsele lor sunt prietenoase cu mediul, întrucât renunţarea la electrocasnicele vechi produce cantităţi uriaşe de plastic nefolosit. Însă înlocuirea plasticului cu lemnul nu pare o soluţie viabilă câtă vreme exista opţiunea reciclarii deşeurilor.

Nu în ultimul rând, companiile de electronice şi electrocasnice preferă plasticul, pentru că este mai ieftin decât orice alt material.

Business Club

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri