50 de firme ne pot explora resursele minerale. Legea nu face diferenţa între fracturarea hidraulică şi metodele clasice

Data publicării:
explorare-1

Zece companii caută în acest moment gaze de şist în România, însă numărul acestora ar putea creşte, pentru că Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a dat avize de explorare de petrol şi gaze altor 50 de firme. Cum legea românească nu face diferenţa între hidrocarburile pentru care se bat companiile, cine are un acord petrolier semnat cu statul, poate explora orice resursă din perimetrul câştigat la licitaţie.

Potrivit preşedintelui Traian Băsescu, sunt zece companii care caută gaze de şist în România. „Toţi ne-am aşezat pe Chevron... Sunt zece companii care au licenţă pentru gaze de şist, zece companii, nu ştiu de ce toată lumea este focusată pe compania americană”, a spus vineri preşedintele la B1 TV.

Protestele localnicilor din Vaslui, acolo unde compania Chevron a primit autorizaţie de explorare, sunt legate în primul rând de suspiciunea că o eventuală extragere a gazelor prin metoda fracturării hidraulice ar putea contamina apa din zonă.

Legea nu face însă o diferenţă clară între gazele extrase prin metode clasice şi cele exploatate prin fracturare hidraulică.

Şi în alte state europene e la fel, doar că cine are un acord petrolier semnat cu Agenţia pentru Resurse Minerale poate face o evaluare şi o estimare a tuturor resurselor din perimetrul câştigat la licitaţie, după cum confirmă şi Gheorghe Duţu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale: „Nu putem spune că sunt licenţe pe gaze de şist, sunt acorduri de concesiune semnate cu titularul. La nivel naţional, la ora actuală, sunt peste 50 de acorduri petroliere cu diferiţi operatori, în toată ţara, inclusiv onshore, offshore.

Agenţia Naţională pentru resurse Minerale ştie însă foarte clar ce tehnologii foloseşte o firmă petrolieră, pentru că acestea sunt prevăzute în acordurile pe care le aprobă.

Noi aprobăm totodată programul de lucrări pe care îl execută operatorul, fiecare fază fiind avizată, şi ea constă în aprobarea tehnologiilor care sunt utilizate în procedura şi în faza respectivă”, mai arată Duţu.

Până acum, Agenţia de Mediu a semnat doar cinci acorduri de mediu în judeţele Vaslui şi Constanţa. Toate aparţin companiei americane Chevron. Ministerul Mediului a precizat că proiectele de explorare presupun doar măsurători geofizice în sondă şi extragerea unor probe în urma forării, şi nu fracturare hidraulică.

Potrivit estimărilor specialiştilor de la Administraţia Americană pentru Informaţie în Domeniul Energiei, rezervele de gaze de şist ale României ajung la aproximativ 1400 de miliarde de metri cubi. Ei arată că România se află pe locul al treilea în Europa, după Polonia şi Franţa, în ceea ce priveşte rezervele de gaze de şist.

Rezervele de gaze de şist europene:

- Polonia: 4190 miliarde m3.

- Franţa: 3879 miliarde m3.

- România: 1444 miliarde m3.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri