Cel mai mare laser din lume, la Măgurele. Vineri încep lucrările la cel mai mare centru de cercetare în domeniu

Data publicării:
magurele

 

În preajma vechilor clădiri ale Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” de pe Platforma Măgurele este construit cel mai mare centru de cercetare ştiinţifică pe care l-a avut vreodată România. Pe un teren înconjurat de pădure, vineri încep lucrările la construcţia celui mai important institut de cercetare în domeniul laserelor. Aici vor putea fi elaborate, începând cu 2017, tehnologii înalte care să revoluţioneze chipul de astăzi al ingineriei sau al medicinei.

Construcţia va avea două corpuri, care se vor extinde pe o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi, iar suprafaţa fiecărui etaj va fi comparabilă cu dimensiunea unui teren de fotbal. Clădirea celui mai mare laser din lume va fi construită pe amortizoare seismice, pentru prevenirea unor eventuale dezastre provocate de vibraţiile unui cutremur.

Importanţa acestei construcţii este uriaşă nu doar pentru cercetarea din România, ci şi pentru oamenii de ştiinţă din întreaga lume. Peste 1000 de cercetători străini vor veni la Măgurele. Laserul ar trebui să fi eşi o alternativă tentantă pentru creierele luminate din România: cercetătorii români vor putea lucra la un centru de nivel mondial fără să părăsească ţara.

Primele beneficii, în medicină şi radiofarmacie

Unele dintre cele mai importante rezultate preconizate vor fi realizate în domeniul medicinei şi al radiofarmaciei, spun specialişti intervievaţi de Digi24: bolnavii de cancer ar putea beneficia de o procedură performantă pentru tratarea tumorilor. Cercetările de la Măgurele intenţionează să aprofundeze un nou tip de tratament pentru cancer, o formă de radioterapie care ţinteşte direct tumorile ce au rădăcini adânci în corpul uman fără a afecta ţesuturile sănătoase din jur.

Cercetătorii aşteaptă rezultate şi în privinţa deşeurilor nucleare: în laborator se vor putea cerceta metode prin care acestea să se descompună mult mai repede, nu în zeci de ani - aşa cum se întâmplă în prezent -, ci în doar câteva săptămâni.

Complexul va avea şi o clădire de birouri şi o casă de oaspeţi. Construcţia va fi gata în 2017, iar primele rezultatele ale acestor experimente sunt aşteptate în 2019.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri