Gripa aviară a ucis sute de păsări flamingo în Argentina

Data publicării:
păsări flamingo în apă pescuind
Flamingo lui James este numit după Harry Berkeley James, un naturalist britanic care a studiat pasărea. Sursa foto: Profimedia Images

Un focar de gripă aviară a ucis 220 de exemplare de flamingo în nord-vestul Argentinei. Păsările sunt din specia flamingo puna (sau flamingo lui James), care trăiește la altitudini mari, transmite BBC.

Păsările moarte sunt din specia flamingo puna sau flamingo lui James (Phoenicoparrus jamesi), care trăiește la altitudini mari în Argentina, Bolivia, Chile și Peru.

Tulpina H5N1 a virusului gripei aviare care se răspândește în prezent prin America de Sud poate infecta un întreg stol în doar câteva zile.

De asemenea, se poate răspândi la oameni și la alte mamifere prin excremente și salivă.

În august, peste 50 de lei de mare au murit de gripă aviară pe coasta atlantică a Argentinei, iar la începutul acestui an mii dintre ei au fost găsiți morți în Chile și Peru.

Unele dintre testele efectuate pe flamingo găsiți morți în provincia de nord-vest Catamarca au fost pozitive pentru gripa aviară, a declarat oficialul pentru biodiversitate Anabella Ahumada pentru presa locală.

Lagunele din zonă găzduiesc și alte două specii de flamingo, dar până acum doar flamingii lui James par să fi fost infectați.

Autoritățile locale au spus că au luat măsuri pentru a limita răspândirea virusului. De asemenea, i-au avertizat pe localnici să nu atingă animalele moarte.

Flamingo-ul lui James, cunoscut și sub numele de flamingo puna, este catalogat drept „aproape amenințat” de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri