Toate cele 30 de fântâni din comuna ieşeană Scânteia sunt contaminate cu nitriţi şi nitraţi

Data publicării:
fantani-1

O echipă de inspectori ai Ministerului Mediului au stabilit săptămâna aceasta că toate cele 30 de fântâni dintr-o comună din Iaşi sunt contaminate cu nitriţi şi nitraţi. Nivelul maxim admis de astfel de substanţe în apă este de 50 de miligrame pe litru, dar în localitatea Scânteia probele au indicat în unele cazuri şi cifre de patru sau cinci ori mai mari. O statistică a Ministerului Mediului arată că în România peste 1900 de fântâni sunt predispuse la poluarea cu nitraţi şi nitriţi. Potrivit medicilor, sugarii pot muri dacă beau apă contaminată.

Aproape 100 de elevi beau apă de la fântâna şcolii din comuna Scânteia. Aici, concentraţia de nitraţi şi nitriţi este de două ori mai mare decât nivelul netoxic. Cu toate acestea, autorităţile nu fac analize frecvent. Ultima dată, apa a fost testată acum trei ani, declară Mihai Iftime, directorul Şcolii cu clasele I-VIII din Scânteia. „Dar ştiam că, în general, fântânile şi apa din fântânile din comuna Scânteia sunt cu aceşti compuşi chimici”, afirmă directorul.

În total, 30 de fântâni au fost controlate săptămâna aceasta de experţii Ministerului Mediului. Dana Popa, specialist al instituţiei, spune că nivelul de substanţe toxice este, în unele fântâni, de 200 mg/l, deci de patru ori concentraţia maximă admisă.

Şi mai grav este faptul că localnicii nu înţeleg pericolul din apa contaminată cu aceste substanţe toxice. „Ştiu că sunt nişte viermi, cum se spune, care atacă şi nu e sănătos pentru organismul omului”, spune un sătean.

Substanţele toxice ajung în pânza freatică din cauza gunoaielor depozitate necorespunzător, spun specialiştii, dar oamenii nu ţin cont de avertismente. „E o prostie! Omul e sărac şi nu are cu ce să-şi ţină animalele, dar să mai facă şi spaţiu de depozitare!”, spune un alt localnic.

Fănică Săcăleanu, primarul comunei Scânteia, afirmă că se vor lua măsuri în acest sens: „Bănuiesc că în 2014 - că în 2013 nu mai este timp - se va realiza şi în comuna Scânteia o platformă de depozitare a gunoiului de grajd pentru a diminua această poluare cu nitriţi şi nitraţi.

Controlul inspectorilor din cadrul Ministerului Mediului va continua în alte 12 comune.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri