Rusia continuă să lucreze la construcția unei stații spațiale proprii. Planurile pentru Sistemul orbital rusesc includ și alte țări

Data publicării:
șeful agenției spațiale Roscosmos, Yuri Borisov în fața unui microfon
Autoritățile ruse speră că noua lor stație orbitală planificată va ajuta la dezvoltarea tehnologiilor pentru viitoarele zboruri spațiale, inclusiv cele către Lună și Marte. Sursă foto: Profimedia Images

Construcția noii stații spațiale vine după decizia Moscovei de anul trecut, de a pune capăt parteneriatului său de decenii cu NASA și de a se retrage din vechea Stație Spațială Internațională. Luni, șeful agenției spațiale ruse a extins o ofertă partenerilor Moscovei din grupul BRICS – Brazilia, India, China și Africa de Sud – de a participa la construcția unui modul comun pentru stația sa spațială orbitală, a informat presa de stat, transmite CNN.

Prima etapă a stației spațiale planificate, cunoscută sub numele de Sistemul orbital rusesc (ROSS), este de așteptat să fie lansată în 2027, cu alte patru module trimise pe orbită între 2028 și 2030, a declarat în februarie designerul principal al programului, Vladimir Kozhevnikov, presei de stat ruse.

Oferta de extindere a cooperării în proiect, pentru a include națiunile partenere BRIC, a fost făcută de Yuri Borisov, directorul general al agenției spațiale ruse Roscosmos, în timpul unei întâlniri avute luni la Hermanus, Africa de Sud.

„Aș dori să propun partenerilor noștri din BRICS să ia în considerare oportunitatea de a lua parte la acest proiect și de a crea un modul cu drepturi depline prin eforturi comune”, a declarat Borisov la întâlnire.

De asemenea, șeful agenției spațiale a spus că a oferit națiunilor africane oportunitatea de a-și crea propriile module și că Rusia este „deschisă pentru cooperare” cu alte țări.

Se așteaptă ca ROSS să includă inițial doi astronauți, ceea ce înseamnă că fiecare membru al echipajului va avea mai multe îndatoriri și o responsabilitate mai largă decât pe ISS, a informat presa de stat rusă la începutul acestui an, citând Roscosmos.

Autoritățile ruse speră că noua lor stație orbitală planificată va ajuta la dezvoltarea tehnologiilor pentru viitoarele zboruri spațiale, inclusiv cele către Lună și Marte.

Rusia, pe vremea când exista ca Uniune Sovietică, a operat mai multe stații spațiale independente, inclusiv prima din lume, Salyut 1, care s-a încheiat tragic în 1971, odată cu moartea primilor trei membri ai echipajului în călătoria lor de întoarcere pe Pământ.

O serie de stații ulterioare Salyut au fost lansate în anii 1970 și începutul anilor 1980. Ulterior, acestea au fost înlocuiți de Mir, care a rămas pe orbita joasă a Pământului timp de mai bine de 14 ani și care a găzduit cu succes zeci de astronauți din mai multe țări, inclusiv SUA, înainte de retragerea sa în 2001.

Stația Spațială Internațională, care a fost ocupată continuu de mai bine de 22 de ani, a fost inițial o colaborare între SUA, Rusia, Japonia, Canada și Agenția Spațială Europeană. NASA a declarat anul trecut că intenționează să continue să opereze stația spațială până la sfârșitul anului 2030, după care va fi dezorbitată și prăbușită într-o parte îndepărtată a Oceanului Pacific.

China, ai cărei astronauți au fost excluși de multă vreme din ISS, și-a finalizat propria stație spațială cu echipaj permanent, anul trecut, primii trei astronauți acostând în noiembrie.

Stația este doar al doilea avanpost orbital operațional alături de ISS. Și, deși nu este la fel de mare ca ISS, stația spațială chineză este similară ca modul de design și poate găzdui până la șase astronauți.

La începutul acestei luni, oficialii chinezi au dezvăluit noi detalii despre planurile lor pentru o misiune lunară cu echipaj, China încearcând să devină a doua națiune care își duce cetățenii pe Lună.

Între timp, India speră să devină a patra țară după SUA, Rusia și China care execută o aterizare controlată pe Lună, după lansarea cu succes la începutul acestei luni a misiunii sale Chandrayaan-3. Nava spațială este de așteptat să aterizeze pe Lună pe 23 august.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri