Suprafața selenară este mai plină de cratere decât se credea inițial. Ce înseamnă descoperirea a 100.000 de noi cratere pe Lună

Data publicării:
Peste 100.000 de noi cratere au fost descoperite pe Lună.
Peste 100.000 de noi cratere au fost descoperite pe Lună. Foto: Profimedia Images

Folosind module de inteligență artificială, cercetătorii au estimat că ar exista peste alte 100.000 de cratere necunoscute pe suprafața selenară care ar putea să dezvăluie noi informații despre istoria sistemului solar și despre cum s-au format planetele, conform CNN.

Craterele lunare s-au format prin impactul meteoriților și asteroizilor cu suprafața astrului. Asemeni fosilelor de pe Pământ, craterele pot fi surse de informații cu privire la istoria sistemului solar și pot oferi noi indicii cu privire la felul în care s-au format planetele.

Într-o cercetare publicată, marți, în jurnalul Nature Communications, cercetătorii din China estimează că peste 100.000 de cratere ar exista pe Lună, pe lângă cele deja cunoscute, estimate la 9.137 de Uniunea Astronomică Internațională.

Folosind informații de la alte 7.000 de cratere identificate anterior, cercetătorii au folosit un algoritm de inteligență artificială pentru a identifica craterele pe baza informațiilor de la două sonde care au ajuns pe Lună – Chang’e 1 și Chang’e 2. Sondele au fost pe Lună în 2007 și, respectiv, 2010.

„Craterele de impact sunt caracteristicile de diagnostic ale suprafeței lunare. Acest lucru este într-un contras evident cu suprafața terestră, a cărei vechime este foarte greu de estimat pe baza impactului cu asteroizii sau cometele în ultimele patru miliarde de ani”, a declarat autoarea studiului, Chen Yang.

Pe Lună nu avem nici atmosferă, nici apă și nici activitate tectonică, cele trei forțe principale care erodează suprafața terestră și care fac în așa fel încât doar cele mai recente impacturi de asteroizi să rămână vizibile. Pe Lună, deci, rămân vizibile orice urme – până și amprentele pașilor astronauților care au călcat prima oară pe astru acum 51 de ani sunt încă vizibile.

Conform Institutului Planetar Lunar, aproximativ 80% din suprafața terestră este veche de mai puțin de 200 de milioane de ani, în timp ce peste 99% din cea selenară este veche de peste 3 milairde de ani.

Astfel, având în vedere vechimea extraordinară a craterelor lunare, ele ne pot da informații importante despre vechimea Pământului și despre felul în care a evoluat planeta noastră de-a lungul miliardelor de ani de existență.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri