Un vierme viu a fost descoperit în creierul unei femei din Australia: „Este o premieră mondială”

Data publicării:
radiografie creier
Parazitul a fost extras în timpul unei intervenţii chirurgicale efectuate în iunie 2022. FOTO: Profimedia Images

Un vierme rotund, care parazitează corpul şerpilor, a fost descoperit pentru prima dată la o fiinţă umană, fiind extras „viu” din creierul unei femei din Australia, în timpul unei intervenţii chirurgicale, au anunţat marţi medicii australieni, potrivit BBC.

Medicii au descoperit, prin tehnica de imagistică prin rezonanţă magnetică (RMN), o „leziune atipică” în partea frontală a creierului australiencei în vârstă de 64 de ani.

Femeia acuza dureri abdominale, diaree, tuse uscată constantă, febră, transpiraţii nocturne, pierderi de memorie şi depresie.

Parazitul a fost extras în timpul unei intervenţii chirurgicale efectuate în iunie 2022.

Viermele rotund, Ophidascaris robertsi, cu lungimea de opt centimetri, este, potrivit cercetătorilor, un parazit al cangurilor şi pitonilor din Australia. El parazitează şi animale din alte regiuni ale lumii, însă nu a mai fost niciodată detectat la o fiinţă umană.

Această descoperire a post publicată, marţi, de cercetători de la Universitatea Naţională din Australia (ANU) şi Spitalul din Canberra în jurnalul ştiinţific Emerging Infectious Diseases.

Este „posibil ca mai multe cazuri să fie identificate în viitor”

„Acesta este primul caz uman de Ophidascaris descris oriunde în lume. Din cunoştinţele noastre, acesta este şi primul caz ce vizează creierul unei specii de mamifere, umană sau de altă natură”, a declarat Sanjaya Senanayake, specialist în boli infecţioase.

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că femeia a fost parazitată prin intermediul plantelor comestibile, probabil contaminate cu larve prezente în excremente de şarpe.

Larve sau exemplare tinere ar fi fost prezente şi în alte organe din corpul pacientei, inclusiv în plămâni şi ficat.

Parazitul, a cărui „structură asemănătoare unui fir” a apărut în imaginile obţinute în urma unui RMN cerebral, a fost identificat ulterior prin teste ADN.

„Nu este niciodată uşor sau de dorit să fii primul pacient diagnosticat cu ceva în premieră. Nu pot să-mi exprim suficient admiraţia pentru această femeie, care a dat dovadă de răbdare şi curaj de-a lungul acestui proces”, a adăugat Senanayake.

Este „posibil ca mai multe cazuri să fie identificate în viitor”, a precizat Senanayake.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri