2020 - anul în care au murit două legende sportive: Maradona și Kobe Bryant. A fost un an îndoliat și pentru cinematografie

Data actualizării: Data publicării:
Kobe Bryant și Maradona, doi foști sportivi de legendă, au murit în 2020.
Kobe Bryant și Maradona, doi foști sportivi de legendă, au murit în 2020. Foto: GettyImages

2020 a fost anul în care cinematografia, muzica și sportul au pierdut unele dintre cele mai mari nume. S-au stins din viață anul acesta vedete precum cunoscutul baschetbalist Kobe Bryant, decedat într-un accident de elicopter împreună cu una dintre fiicele sale, celebrii actori Sean Connery și Kirk Douglas. Și sportul a pierdut unul dintre cei mai mari fotbaliști ai tuturor timpurilor: Maradona.

Lumea fotbalului a pierdut în 2020 unul dintre talentele sale supreme. Diego Armando Maradona a murit pe 25 noiembrie, la vârsta de 60 de ani, din cauza unui stop cardiac, după o carieră încununată de superlative, dar și de excese.

"Zeu al driblingului" și "Dumnezeu al balonului rotund", așa cum era supranumit, a fost unul dintre cei mai talentați, carismatici și controvesați jucători din istorie. Talentul său uriaș a inspirat nenumărați fotbaliști și a încântat sute de milioane de fani.

Supranumit Pibe D`Oro, Diego Maradona a jucat de 91 de ori pentru naționala Argentinei. A marcat 34 de goluri și a participat la patru turnee finale ale Campionatului Mondial. Iar în 1986, a condus "Pumele" către titlul suprem. Înger și demon deopotrivă, "Dumnezeul balonului rotund", dar și al exceselor, Diego Armando Maradona va rămâne în memoria tuturor drept numărul 10 suprem.

- Dacă ar trebui să ții un discurs la propria înmormântare, ce ai spune?

- Îți mulțumesc că ai jucat fotbal! E sportul care mi-a oferit cele mai mari bucurii, cea mai multă libertate. M-a făcut să simt că pot atinge cerul. Îi mulțumesc mingii. Acesta ar fi epitaful meu: mulțumesc mingii!

Kobe Bryant, mort într-un accident de elicopter

Unul dintre cei mai străluciți jucători de baschet de pe planetă, americanul Kobe Bryant a murit pe 26 ianuarie, după ce elicopterul său s-a prăbușit din cauza ceții și a unor probleme tehnice în apropierea orașului Los Angeles. Starul de 42 de ani s-a stins alături de fiica lui cea mare, Gianna, care avea 13 ani.

- În 20 de sezoane la Lakers, Kobe a ajuns de 17 ori în echipa All Star, a fost de două ori cel mai valoros jucător în finala NBA, dublu campion olimpic și de cinci ori campion NBA. NBA și lumea baschetului plâng împreună această pierdere. Vă invităm să ținem împreună un moment de reculegere pentru Kobe Bryant. Odihnește-te în pace, Mamba!

Vanessa Bryant: „Iubitule, să ai grijă de Gigi a noastră, eu voi avea de Nani, Bibi și Coco. Încă suntem cea mai bună echipă. Să vă odihniți în pace, să vă distrați în Rai până când ne vom revedea. Vă vom iubi și ne va fi dor de voi totdeauna. Mami.”

Sean Connery a murit la 90 de ani

Lumea artistică a rămas și ea mai săracă în 2020. Primul James Bond din istorie, Sir Sean Connery, a murit la sfârșitul lui octombrie, la vârsta de 90 de ani. Actorul scoțian, înnobilat de regina Elisabeta a doua, a fost votat de fanii seriei James Bond drept cel mai bun agent 007 al seriei.

Sean Connery l-a interpretat pe cel mai versat spion al Majestății Sale britanice în 7 din filmele seriei James Bond, dar cariera sa cinematografică cuprinde multe alte roluri remarcabile. Sean Connery a câștigat și un Oscar, două premii Bafta și trei globuri de aur.

Kirk Douglas a murit la vârsta de 103 ani

Cinematografia a mai pierdut în 2020 un alt nume valoros. Legendarul actor Kirk Douglas se stingea în februarie, la vârsta de 103 ani, la finalul unei cariere care a început în epoca de aur a Hollywoodului.

Născut în New York, într-o familie săracă de imigranți ruși, el a reușit să se impună drept unul dintre cei mai populari actori ai anilor 1950 și 1960. A rămas cunoscut pentru interpretarea unor personaje care au îndurat multă suferință pe ecran. Pe parcursul carierei sale, Kirk Douglas a jucat în peste 90 de filme.

Olivia de Havilland a murit la 104 ani

Olivia de Havilland, considerată ultima actriță din epoca de aur a Hollywoodului, a murit pe 26 iulie la Paris, la vârsta de 104 ani. Filmul care i-a marcat cariera a fost „Pe Aripile Vântului” din 1939.

Pentru rolul lui Melanie din „Pe Aripile Vântului” a fost nominalizată la Oscar. Avea să câștige două statuete aurii abia după război, în 1947 și 1949, pentru alte pelicule. De-a lungul carierei, Olivia de Havilland a jucat în 49 de filme, plus în numeroase piese de teatru și producții TV.

Chadwick Boseman a murit de cancer la 43 de ani

Chadwick Boseman, cunoscut pentru rolul lui Black Panther, a murit la 43 de ani, răpus de cancer. Actorul american, decedat în august, se lupta de patru ani cu boala.

El a apărut pentru prima oară într-un film în 2008. Dar rolul pentru care a devenit celebru este cel al Regelui T'Challa din Wakanda, care era în același timp războinicul supererou Black Panther. Filmul lansat în 2018 a fost prima peliculă dedicată unui supererou de culoare și prima producție de acest gen nominalizată la Oscar pentru cel mai bun film.

Legendarul Eddie Van Halen a murit în 2020

În 2020, cancerul l-a răspus și pe Eddie Van Halen, legendarul chitarist și cofondatorul formației Van Halen. El s-a stins din viață în octombrie, la 65 de ani. Trupa a spart barierele muzicii rock și a vândut peste 80 de milioane de albume în toată lumea. Eddie Van Halen este considerat unul dintre cei mai buni chitariști ai lumii.

Printre celebritățile care s-au stins în 2020 se mai numără actrițele Naya Rivera și Conchata Ferrell, cunoscută pentru rolul menajerei Berta din serialul "Doi bărbați și jumătate", și artiștii Little Richard și Kenny Rogers.

Editor : G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri