Cinci noi sporturi au fost validate pentru Jocurile Olimpice din 2028

Data publicării:
Calgary Mountaineers Vs Burlington Blaze during the Minto Cup in Edmonton, Canada - 21 Aug 2023
Lacrosse a fost validat ca sport de competiție pentru Jocurile Olimpice din 2028. Foto: Profimedia Images

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a validat, luni, la Mumbai (India), în cadrul celei de-a 141-a Sesiuni a organizaţiei, includerea a cinci noi sporturi în programul Jocurilor Olimpice din 2028 de la Los Angeles, cricket, baseball/softball, squash, flag football şi lacrosse, transmite AFP, preluată de Agerpres.

CIO a ratificat astfel propunerea făcută vineri de Comitetul său Executiv.

Sub forma sa scurtată, T-20, cricket-ul revine la Jocurile Olimpice după mai bine de un secol, după o apariţie la ediţia din 1900 de la Paris.

„Cricket-ul are peste 2,5 miliarde de suporteri în lume şi reprezintă o posibilitate extraordinară de a angaja noi ţări şi noi comunităţi, printre care şi ţara gazdă a acestei Sesiuni: India”, a declarat austriacul Karl Stoss, preşedintele Comisiei pentru programul olimpic.

Sport popular în întregul Commonwealth, cricket-ul poate spera cu şanse considerabile să fie păstrat în programul olimpic şi pentru JO din 2032, de la Brisbane.

Flag football este o formă de fotbal american fără contact, jucată în echipe de cinci jucători.

Baseball-ul a fost prezent la mai multe ediţii ale Jocurilor Olimpice, revenind la JO 2020, după ce nu a fost inclus în 2012 şi 2016, însă nu va fi la Jocurile de anul viitor de la Paris.

Softball-ul, varianta feminină a baseball-ului, a apărut la cinci ediţii anterioare ale Jocurilor de vară, şi nu va fi nici el prezent la Paris.

Lacrosse este un sport colectiv derivat din culturile amerindiene.

India, cea mai mare ţară care nu a găzduit o ediţie a Jocurilor Olimpice, a profitat de ceremonia de deschidere a Sesiunii CIO, de sâmbătă, pentru a-şi prezenta candidatura pentru ediţia din 2036 a JO.

Noile sporturi duc numărul disciplinelor din programul JO 2028 la 36, un record istoric, având în vedere că CIO a confirmat menţinerea unor discipline ca pentatlonul modern şi halterele, amânând încă o dată o decizie în privinţa boxului.

CIO a retras recunoaşterea Federaţiei Internaţionale de Box (IBA) după o cascadă de scandaluri şi aşteaptă să vadă dacă World Boxing, o organizaţie nouă formată din federaţiile naţionale disidente va strânge suficientă susţinere pentru a o înlocui.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri