Galerie Foto România a învins Elveția și s-a calificat la EURO 2024 din poziția de câștigătoare a grupei. Sărbătoare pe Arena Națională

Data actualizării: Data publicării:
tricolorii se bucura dupa golul lui alibec
România a învins Elveția și a terminat preliminariile pe locul I al grupei. Foto: Profimedia

România a învins Elveția cu 1-0, marți seara, pe Arena Națională. „Tricolorii” s-au calificat la EURO de pe poziția de câștigători ai Grupei I. Golul victoriei a fost marcat de Alibec în minutul 50. România va fi în urna a doua valorică la tragerile la sorți pentru grupele de la Campionatul European.

Calificarea României la EURO 2024, sărbătorită după meciul cu Elveția, de pe Arena Națională. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Calificarea României la EURO 2024, sărbătorită după meciul cu Elveția, de pe Arena Națională. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Naţionala de fotbal a României a câştigat Grupa I a preliminariilor EURO 2024, după ce a învins formaţia Elveţiei cu scorul de 1-0 (0-0), marţi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti.

Tricolorii s-au impus prin golul marcat de Denis Alibec (50) şi au terminat grupa neînvinşi, urmând să se afle în urna a doua valorică la tragerea la sorţi din 2 decembrie pentru grupele turneului final din Germania.

Echipa României a făcut un joc bun, a jucat cu spirit de sacrificiu, a luptat până la ultima picătură de energie, purtată de un stadion întreg şi a fost răsplătită şi de şansă.

Elveţia a dominat jocul în cea mai mare parte a timpului, şi-a creat ocazii de gol, însă a arătat frustrată şi lipsită de luciditate şi de calm.

Citiți și:

Edi Iordănescu: Am un singur merit. Am avut încredere în jucători

Alibec, marcatorul golului victoriei: Este cel mai frumos moment din viaţa mea

Prima şansă notabilă a tricolorilor a fost o foarfecă blocată a lui Moruţan (18), la centrarea lui Coman. La câteva zeci de secunde după aceea, la poarta noastră, Moldovan a respins şutul lui Okafor de la 18 metri.

La scurt timp, Bancu l-a testat pe Mvogo cu un şut din afara careului (20). Ndoye nu a ajuns la o minge centrată de Garcia în faţa porţii (26).

România a controlat finalul primei reprize, dar Stanciu a şutat peste poartă din lovitură liberă Stanciu de la 25 metri (34), iar Mvogo a prins mingile expediate de Coman (40) şi Cicâldău (40) din afara careului.

Imediat după pauză, Stanciu a centrat pe dreapta la Moruţan, acesta a recentrat cu capul în faţa porţii, de unde Alibec a reluat în plasă (50), deschizând scorul.

Coman a cerut penalty în min. 55, după ce a fost călcat uşor de Ndoye la limita careului, dar arbitrul a lăsat jocul să continue.

Ultima jumătate de oră a aparţinut oaspeţilor, care s-au aruncat în atac cu toate forţele, ratând mai multe ocazii bune de gol.

Okafor (60) a scăpat spre poartă, dar, jenat de Raţiu, nu a reuşit să îl învingă pe Moldovan, care a respins în corner. Un minut mai târziu, Moldovan a avut o intervenţie providenţială în faţa lui Vargas, rămas singur cu goalkeeper-ul Rapidului.

Steffen (69) şi Ndoye (71) au fost imprecişi din marginea careului mic, Moldovan (82) a respins foarte bine şutul-centrare al lui Zeqiri, iar la ultima fază a meciului (90+7), Moldovan a respins şutul lui Ugrinic din marginea careului.

România şi Elveţia s-au calificat la EURO 2024 de sâmbătă, când tricolorii au învins Israelul cu 2-1 la Felcsut (Ungaria), iar Nati a remizat acasă cu Kosovo (1-1). Turneul final va avea loc în Germania între 14 iunie şi 14 iulie 2024, informează Agerpres.

România va fi pentru a şasea oară la turneul final al Campionatului European, după ediţiile din 1984, 1996, 2000, 2008 şi 2016.

România - Elveţia 1-0 (0-0)

A marcat: Denis Alibec (50).
Cartonaşe galbene: M. Marin (2), Moruţan (48). Xhaka (54), Hagi (90+3), Akanji (90+3), Bancu (90+5).
Bucureşti, Arena Naţională: 50.224 spectatori
Preliminariile EURO 2024 - Grupa I

Au evoluat echipele:

ROMÂNIA: 12. Horaţiu Moldovan - 2. Andrei Raţiu, 3. Radu Drăguşin, 15. Andrei Burcă, 11. Nicuşor Bancu - 6. Marius Marin - 21. Olimpiu Moruţan (14. Ianis Hagi, 64), 10. Nicolae Stanciu (căpitan; 20. Darius Olaru, 83), 8. Alexandru Cicâldău (18. Răzvan Marin, 64), 17. Florinel Coman (19. Denis Drăguş, 72) - 7. Denis Alibec (9. George Puşcaş, 83).
Selecţioner: Edward Iordănescu.
Rezerve neutilizate: 1. Florin Niţă, 16. Ionuţ Radu - 4. Bogdan Racoviţan, 5. Vladimir Screciu, 13. Andrei Artean, 22. Vasile Mogoş, 23. Florin Tănase.

ELVEȚIA: 12. Yvon Mvogo - 15. Ulisses Garcia (2. Filip Ugrinic, 62), 5. Manuel Akanji, 4. Nico Elvedi, 13. Ricardo Rodriguez - 20. Michel Aebischer (8. Remo Freuler, 84), 10. Granit Xhaka (căpitan), 19. Dan Ndoye - 23. Xherdan Shaqiri (11. Renato Steffen, 62), 9. Noah Okafor (7. Zeki Amdouni, 62), 17. Ruben Vargas (14. Andi Zeqiri, 81).
Selecţioner: Murat Yakin.
Rezerve neutilizate: 1. Yann Sommer, 21. Anthony Racioppi - 3. Loris Benito, 6. Denis Zakaria, 16. Eray Comert, 18. Cedric Zesiger, 22. Fabian Schaer.

Arbitru: Davide Massa; arbitri asistenţi: Filippo Meli, Stefano Alassio; al patrulea oficial: Matteo Marcenaro (toţi din Italia)
Arbitru video: Massimiliano Irrati; arbitru asistent video: Valerio Marini (ambii din Italia)
Observator UEFA pentru arbitri: Goran Mihaljevic (Muntenegru); Delegat UEFA: Michal Mertinyak (Slovacia)

clasament romania
Clasament Grupa I. Foto: Flashscore

90+7 - Final de meci. România a învins Elveția cu 1-0.

Minutul 90+6 - Moldovan salvează încă odată.

Minutul 90+5 - Cartonaș galben acordat lui Bancu.

Minutul 92 - Hagi primește cartonaș galben după ce a protestat la o decizie a arbitrului, care a dat fault la o intervenție de-a sa.

Minutul 90 - Arbitrul arată 5 minute de prelungiri.

Minutul 88 - Intervenție salvatoare a lui Bancu. A blocat un adversar care ar fi trimis pe poartă de la 12 metri

Minutul 83 - Schimbare: Ies Stanciu și Alibec, intră Pușcaș și Olaru. 

Minutul 82 - Moldovan intervine din nou decisiv.

Minutul 81 - Schimbare la elvețieni. Iese Vargas intră Zeqiri.

Minutul 71 - Încă o schimbare la noi. Iese Florinel Coman, intră Denis Drăguș.

Minutul 70 - Încă o ratare mare a elvețienilor. Mingea, trimisă de la 7 metri pe lângă poartă.

Minutul 67 - Elvețienii atacă furibund și intră tot mai des în careul „tricolorilor”. Ieșim cu greu din jumătatea noastră de teren.

Minutul 65 - Dublă schimbare la naționala României. Ies Cicâldău și Moruțan, intră Ianis Hagi și Răzvan Marin.

Minutul 61 -  Încă o paradă salvatoare a lui Moldovan. Un nou corner pentru adversari, irosit. Trei intervenții excelente ale portarului nostru în ultimele minute.

Minutul 60 - Ocazie mare a Elveției. Moldovan respinge miraculos balonul în corner. Tot el reține cu siguranță centrarea de la colțul terenului.

Minutul 58 - Dublă ocazie uriașă a României. Alibec și Bancu au trecut pe lângă majorarea scorului.

Minutul 53 - Xhaka a trimis balonul în poarta lui Moldovan, dar reușita sa nu este validă, pentru că anterior la faultat Marius Marin. Elvețianul a primit cartonaș galben.

Minutul 50 - GOL România! Alibec marchează din 5 metri după o fază frumoasă pornită de la Stanciu. Căpitanul „tricolorilor” a centrat de la marginea careului la colțul lung, iar de lângă bară Moruțan a recentrat cu capul, în fața porții, de unde a reluat Alibec.

Minutul 48: Cartonaș galben pentru Moruțan.

Minutul 46 - A început repriza a doua.

Minutul 45+1: Final de primă repriză.

Minutul 40 - Șut al lui Florinel Coman, dar portarul advers prinde mingea fără probleme. „Tricolorii” fac pressing.

Minutul 34 - Lovitură liberă pentru România de la aproximativ 30 de metri, după un fault la Stanciu. Tot el a executat, dar a trimis mingea peste poarta adversarilor. 

Minutul 26 - Ocazie mare a Elveției. „Tricolorii” au scăpat cu fața curată după ce doi adversari, liberi în careu, nu au ajuns la mingea centrată de pe dreapta, și care s-a scurs paralel cu linia porții.

Minutul 19 - Intervenție salvatoare a lui Moldovan după un șut periculos al elvețienilor.

Minutul 17 - Atac al României, Olimpiu Moruțan ratează după o semifoarfecă.

Minutul 11 - Elveția controlează jocul, „tricolorii” mai puțin intrați în meci.

Minutul 8 - România scapă cu bine după un corner obținut de Elveția. Alibec, faultat după ce în faza următoare a pornit pe contraatac.

Minutul 4 - Morunțan a intrat în careu dar a pierdut mingea înainte să apuce să centreze. În minutul 2 Marius Marin a primit un cartonaș galben.

ACTUALIZARE 21:45 - A început meciul.


Știrea inițială: 

Selecţionerul naţionalei de fotbal a României, Edward Iordănescu, a efectuat cinci schimbări în primul 11 pentru meciul cu echipa Elveţiei, faţă de partida cu Israelul. Meciul se joacă marţi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, fiind ultima partidă a acestor selecționate în Grupa I a preliminariilor EURO 2024.

Linia defensivă a rămas aceeași, dar din tridentul de la mijlocul terenului au ieșit Răzvan Marin și Vladimir Screciu, înlocuiți cu Alexandru Cicâldău și Marius Marin. Nicolae Stanciu a rămas punct fix, scrie Digi Sport.

Dacă la mijloc au fost schimbați doi jucători din trei, în atac este un trident schimbat complet. În locul lui Ianis Hagi, George Pușcaș și Denis Drăguș, titulari la Budapesta, cu Elveția încep Olimpiu Moruțan, Denis Alibec și Florinel Coman.

Echipele de start:

ROMÂNIA: 12. Horaţiu Moldovan - 2. Andrei Raţiu, 3. Radu Drăguşin, 15. Andrei Burcă, 11. Nicuşor Bancu - 8. Alexandru Cicâldău, 6. Marius Marin, 10. Nicolae Stanciu (căpitan) - 21. Olimpiu Moruţan, 7. Denis Alibec, 17. Florinel Coman.
Selecţioner: Edward Iordănescu.
Rezerve: 1. Florin Niţă, 16. Ionuţ Radu - 4. Bogdan Racoviţan, 5. Vladimir Screciu, 9. George Puşcaş, 13. Andrei Artean, 14. Ianis Hagi, 18. Răzvan Marin, 19. Denis Drăguş, 20. Darius Olaru, 22. Vasile Mogoş, 23. Florin Tănase.

ELVEȚIA: 12. Yvon Mvogo - 13. Ricardo Rodriguez, 4. Nico Elvedi, 5. Manuel Akanji, 15. Ulisses Garcia - 20. Michel Aebischer, 10. Granit Xhaka (căpitan), 19. Dan Ndoye - 23. Xherdan Shaqiri, 9. Noah Okafor, 17. Ruben Vargas.
Selecţioner: Murat Yakin.
Rezerve: 1. Yann Sommer, 21. Anthony Racioppi - 2. Filip Ugrinic, 3. Loris Benito, 6. Denis Zakaria, 7. Zeki Amdouni, 8. Remo Freuler, 11. Renato Steffen, 14. Andi Zeqiri, 16. Eray Comert, 18. Cedric Zesiger, 22. Fabian Schaer.

Arbitru: Davide Massa; arbitri asistenţi: Filippo Meli, Stefano Alassio; al patrulea oficial: Matteo Marcenaro (toţi din Italia)
Arbitru video: Massimiliano Irrati; arbitru asistent video: Valerio Marini (ambii din Italia)
Observator UEFA pentru arbitri: Goran Mihaljevic (Muntenegru); Delegat UEFA: Michal Mertinyak (Slovacia)

Naționala de fotbal a României întâlnește marți Elveția, pe Arena Naţională, de la ora 21:45, în campania pentru Euro 2024. „Tricolorii” au obţinut săptămâna trecută calificarea la Campionatul European, după victoria cu Israel, dar întâlnirea cu Elveţia în ultima etapă a grupei I a preliminariilor va stabili primul loc în grupă.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri