Fotbalista spaniolă Jenni Hermoso a depus mărturie la tribunal în procesul sărutului de la Cupa Mondială. Ce spune sportiva

Data actualizării: Data publicării:
Jenni Hermoso
Instanța examinează probe, inclusiv înregistrări CCTV, pentru a decide dacă va judeca plângerea penală de agresiune sexuală și constrângere. Colaj foto Jenni Hermoso și Luis Rubiales / surse foto: Profimedia Images

Fotbalista spaniolă Jenni Hermoso a depus mărturie în fața unui tribunal de la Madrid, în cazul sărutului fostului președinte al federației de fotbal Luis Rubiales la festivitatea de premiere de la Cupa Mondială. Jucătoarea a dat declarații timp de două ore în fața instanței, transmite BBC.

Rubiales a apucat-o pe Hermoso de cap și a sărutat-o pe buze după finala Cupei Mondiale de anul trecut. Scena, transmisă în direct, a scandalizat lumea fotbalului și publicul și a dus la proteste și, în final, la demisia președintelui Federației de fotbal din Spania.

Acum, un judecător va decide acum dacă Rubiales ar trebui judecat pentru agresiune sexuală și constrângere.

„Totul este în mâinile justiției, asta este tot ce pot spune”, a spus Hermoso reporterilor.

Rubiales neagă acuzațiile

Jenni Hermoso, golgheterul Spaniei, a depus mărturie în fața instanței timp de aproximativ două ore și jumătate și, potrivit presei spaniole, i-a spus judecătorului că sărutul a fost „neașteptat și niciodată consensual”.

S-a spus că dovezile ei au reiterat mărturia dată cu câteva luni în urmă procurorilor, care a fost apoi divulgată la televiziunea spaniolă.

Instanța examinează probe, inclusiv înregistrări CCTV, pentru a decide dacă va judeca plângerea ei penală de agresiune sexuală și constrângere.

Sărutul a avut loc în timpul ceremoniei de medaliere de la Sydney, pe 20 august anul trecut, după victoria Spaniei în fața Angliei.

O declarație emisă la scurt timp după finală, care a fost atribuită lui Hermoso, a indicat că sărutul ar fi fost consensual. Dar ea s-a plâns ulterior că a fost presată de oficialii federației spaniole de fotbal să-și treacă numele în declarație.

Rubiales este investigat pentru posibilă constrângere în presupusele presiuni asupra lui Hermoso și declarația de atunci.

Jorge Vilda, antrenorul care a condus echipa spaniolă la reușitele Cupei Mondiale, înainte de a fi demis la scurt timp după aceea, este cercetat și el împreună cu Albert Luque și Rubén Rivera, ambii directori ai federației.

Hermoso spune că a fost victima unui atac

Hermoso a spus că nu a vrut să fie sărutată și că a simțit că a fost o „victimă a unui atac”. Conform legislației spaniole, un sărut fără consimțământ poate fi considerat o formă de agresiune sexuală.

Rubiales a susținut întotdeauna că sărutul a fost o „giugiuleală consensuală”, dar în urma incidentului a fost forțat să demisioneze din funcția de președinte al federației spaniole de fotbal.

Procurorii au deschis o anchetă și, în septembrie anul trecut, judecătorul Francisco de Jorge i-a interzis acestuia să se apropie la 200 m de fotbalistă.

Într-o declarație adresată procurorilor, transmisă televiziunii spaniole în octombrie, Hermoso a spus că „în mod clar m-am simțit nerespectată” ca jucător și ca persoană.

„Nu am făcut nimic ca să ajung în acea situație... cum m-aș putea aștepta în acel scenariu al unei ceremonii de premiere la o finală a Cupei Mondiale?”, a spus fotbalista.

Jenni Hermoso a schimbat echipa

Jenni Hermoso, în vârstă de 33 de ani, a anunțat luni că își schimbă clubul. Ea părăsește Pachuca din Mexic, unde evoluează din 2022, pentru Tigres UANL, cea mai de succes echipă feminină a țării.

Rolul ei în controversă a transformat-o într-o figură publică proeminentă dincolo de lumea fotbalului.

În noaptea de Revelion, a fost invitată la postul național TVE. Ea a spus că este recunoscătoare pentru „această schimbare pe care o aducem în materie de egalitate și solidaritate” și și-a felicitat coechipierii din Spania pentru „recunoașterea drepturilor femeilor pe care am obținut-o”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri