US Open 2019. Bianca Andreescu trece de Taylor Townsend, „coșmarul româncelor”, și se califică în sferturile de finală

Data actualizării: Data publicării:
bianca andreescu
Bianca Andreescu Foto: Guliver/Getty Images

Bianca Andreescu, nr. 15 WTA, a învins-o marți dimineață pe Taylor Townsend, nr. 116 WTA, la US Open 2019, într-un meci pentru calificarea în sferturile de finală ale competiției. A fost un meci destul de greu, în care a avut nevoie de set decisiv pentru a o elimina pe cea care și-a căpătat renumele de „coșmarul” româncelor. „Uraganul” Bianca Andreescu le-a „răzbunat” însă pe Simona Halep și Sorana Cîrstea și își continuă parcursul frumos de la US Open.

2019 US Open - Day 4
Taylor Townsend Foto: Guliver/Getty Images

În sferturile de finală ale competiţiei, jucătoarea de tenis canadiană de origine română o va întâlni pe Elise Martens, locul 25 WTA, şi campioană la Qatar Total Open.

Bianca Andreescu devine astfel prima jucătoare de tenis din Canada care ajunge în sferturile de finală de la US Open, după mai bine de un sfert de secol.

LIVE TEXT:

ACTUALIZARE. Bianca Andreescu câștigă setul cu 6-2 și se califică în sferturile de finală după un meci care a durat două ore fără câteva minute și în care americanca de pe locul 116 WTA nu a cedat ușor. Scort final 6-1, 4-6, 6-2 pentru Bianca Andreescu.

Deşi aproape învinsă, Townsend a salvat nu mai puţin de patru mingi de meci în ultimul set, Bianca Andreescu a închis meciul cu serviciul, 40-0 în ultimul game, şi şi-a fructificat astfel cea de-a cincea minge de meci.

ACTUALIZARE. Bianca Andreescu pierde avantajul și pierde și game-ul. Taylor Townsend revine și acum scorul e 5-2 pentru Bianca Andreescu.

ACTUALIZARE. Bianca Andreescu are avantaj și este la o minge de câștigarea meciului care o trimite în sferturile de finală a unui turneu de mare șlem, pentru prima data în carieră.

ACTUALIZARE. Bianca Andreescu este la un game de câștigarea meciului. Conduce cu 5-1!

ACTUALIZARE. 4-1 pentru Bianca Andreescu!

ACTUALIZARE. Bianca Andreescu are 3-1 în setul decisiv.

ACTUALIZARE. Game reușit de Taylor Townsend: 2-1 pentru Bianca Andreescu.

ACTUALIZARE. Bianca Andreescu se desprinde: 2-0.

ACTUALIZARE. Primul game al setului decisiv îi revine Biancăi Andreescu: 1-0. Canadianca reușește să revină de la 40-15 și să câștige. Ieșirile la fileu ale lui Townsend n-au mai dat randament.

ACTUALIZARE. Da, partida se duce în decisiv, după ce Taylor Townsend câștigă setul al doilea cu 6-4.

ACTUALIZARE. Taylor Townsend nu se lasă: are 5-4. Se îndreaptă oare meciul către set decisiv?

ACTUALIZARE. Bianca Andreescu își face, la rândul ei, serviciul: 4-4. Meciul este strâns.

ACTUALIZARE. Townsend își face serviciul: 4-3. Reușește un punct spectaculos, aplaudat cu fair-play de Bianca Andreescu.

ACTUALIZARE. Bianca Andreescu egalează: 3-3 în setul al doilea.

ACTUALIZARE. Bianca Andreescu găsește punctul vulnerabil al adversarei și mai recuperează un game: e 3-2 pentru Townsend.

ACTUALIZARE. Bianca Andreescu recuperează: 3-1 pentru Taylor Townsend

ACTUALIZARE. Taylor Townsend ia avânt. Conduce cu 3-0!

ACTUALIZARE. Americanca se distanțează: 2-0.

ACTUALIZARE. Taylor Townsend începe setul al doilea făcându-și serviciul: conduce cu 1-0.

ACTUALIZARE. Bianca Andreescu câștigă fără probleme primul set, cu 6-1, după 30 de minute.

ACTUALIZARE. Bianca Andreescu a început bine partida, luând trei game-uri la rând. Acum este 4-1 pentru Bianca Andreescu în setul 1.


Românii așteaptă „răzbunare” de la Bianca Andreescu

Este o partidă de la care mulți așteaptă ca Bianca Andreescu, sportiva de origine română, dar reprezentând Canada să le „răzbune” pe româncele Simona Halep și Sorana Cîrstea, eliminate pe rând de americanca în vârstă de 23 de ani, considerată, fără îndoială, marea surpriză a acestui turneu. Venită din calificări, ea a reușit să o elimine în etapa a doua a turneului de la Flushing Meadows pe nr. 4 WTA, Simona Halep, acesta fiind cel mai mare succes al carierei sale de până acum.

La cei 19 ani ai săi, pe de altă parte, Bianca Andreescu este, la rândul ei, o revelație a tenisului mondial din acest an. Ea s-a calificat fără probleme în optimile US Open 2019, după ce a învins-o sâmbătă pe daneza Caroline Wozniacki, fost lider mondial, care în prezent se află pe locul 19 WTA. Bianca Andreescu își confirmă astfel seria de succese obținute în 2019 în fața unor nume mari din tenisul feminin.

Atât Bianca Andreescu, cât și Taylor Townsend, în vârstă de 23 de ani, sunt pentru prima dată în optimile de finală ale unui turneu  de grand slam.

Cine este Taylor Townsend. Drama trăită în adolescență

Taylor Townsend, o sportivă corpolentă, în vârstă de  23 de ani, a fost aproape să renunţe la tenis din cauza faptului că era ironizată foarte mult din cauza greutății.

Deși era cotată drept cea mai bună junioară din lume, în 2012, exact la US Open, USTA, forul suprem din tenisul american, care gestionează bugetele şi acordarea de invitaţii pe tablouri, a luat o măsură extrem de severă la adresa ei: i-au interzis lui Taylor, care atunci avea 16 ani, înscrierea pe tabloul de concurs de la US Open. Motivul invocat: greutatea prea mare a sportivei.  Taylor a rămas fără susţinere financiară, fără decontări ale costurilor de deplasare la turnee, din cauza greutății prea mari. Asta după ce Townsend câștigase Australian Open 2012 (după o finală cu Yulia Putintseva), la simplu, și Wimbledon 2011 (alături de Grace Min) și 2012 (alături de Eugenie Bouchard) la dublu, scrie digisport.ro. Ulterior, au spus că a fost vorba de o neînțelegere.

Însă Taylor Townsend a fost ironizată în multe momente pentru kilogramele în plus. Mulţi s-au grăbit să spună că nu va ajunge niciodată o sportivă de top. Rând pe rând, aceste comentarii au săpat în încrederea lui Taylor, care cu greu a găsit motivaţia de a continua.

Am auzit pentru multă vreme că nu voi reuşi niciodată. Multe dintre problemele mele personale au ajuns în lumina mass-mediei şi a trebuit să găsesc o modalitate de a rezolva toate aceste probleme care erau ataşate de persoana mea. Sunt genul de persoană care prosperă în condiţii potrivnice şi îmi place să le dovedesc oamenilor că se înşală cu privire la mine. Urmărind postările de pe social media, au fost momente în care am ajuns la concluzia că nu mai pot continua să joc tenis. Dar atunci m-am gândit la faptul că nu voi întâlni niciodată persoanele care îmi scriu de rău pe reţelele sociale, iar părereile altora nu contează. Contează cum te simţi tu în legătură cu tine însăţi. Ştiu cine sunt, ştiu ce fac şi ştiu ceea ce mă ajută să am succes” a mărturisit Taylor Townsend, la o conferinţa de presă de la US Open.

Schimbări în clasamentul WTA

Suspansul de la US Open 2019 este cu atât mai mare cu cât deținătoarea trofeului, liderul mondial Naomi Osaka, a fost eliminată luni în faza optimilor, ceea ce răstoarnă clasamentul WTA. De luni, pe locul 1 va reveni australiancei Ashleigh Barty, urmată de Karolina Pliskova, din Cehia. Ambele au fost eliminate încă din faza a treia a turneului, dar japoneza pierde multe puncte din postura de câștigătoare, anul trecut, a turneului de mare șlem.

Și poziția Simonei Halep este amenințată. Ea ar putea ajunge pe locul 5, dacă Elina Svitolina o învinge marți pe britanica Johanna Konta. Un meci câștigat îi mai trebuie ucrainencei pentru a urca pe locul 4 WTA. În cazul în care ar câștiga competiția, ea ar ajunge pe locul 2, o premieră în carieră. În acest caz, Pliskova ar fi pe 3, iar Naomi Osaka ar ajunge pe locul 4.  Numai 43 de puncte o mai despart de Simona Halep, care ar fi ocupanta locului 5.

Pe de altă parte, Bianca Andreescu ar putea fi o revelaţie și US Open 2019, confirmând parcursul ei extraordinar din 2019:  anul trecut pe vremea aceasta era pe locul 208 în lume şi pierdea în primul tur la Flushing Meadows în faţa Olgăi Danilovic, în două seturi. Acum, este în premieră în optimi şi între primele 15 jucătoare din lume. În clasamentul WTA live este deja pe locul 10, imediat după adversara Elinei Svitolina, Johanna Konta. 

Taylor Townsend, la rândul ei, va fi propulsată în primele 100 jucătoare din lume după acest turneu și va face un salt important în clasament, îndreptându-se spre locul 80 WTA.

Bianca Andreescu a început în forţă 2019: a ajuns în prima sa finală WTA, la Auckland, după victorii în faţa lui Caroline Wozniacki şi Venus Williams. A câştigat titlul la Newport, dar explozia s-a produs la Indian Wells - Elina Svitolina, Garbine Muguruza şi Angelique Kerber au fost „victimele” ei înainte de a câștiga primul trofeu important din carieră.  Al doilea a venit recent, la Rogers Cup, unde a devenit prima jucătoare din Canada din era Open care cucereşte titlul chiar la ea acasă. 

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri