Galerie Foto Un designer român a câștigat argintul la campionatul mondial al pantofarilor. Cum arată gheata care i-a adus și un record mondial

Data actualizării: Data publicării:
victor vulpe designer pantofi
Victor Vulpe este românul care a reușit, pentru prima dată în istorie, să urce România pe podium la World Championship of Shoemaking 2023. Sursa foto: Facebook/ Victor Vulpe

Un designer din Timișoara a pus România pe harta marilor creatori de pantofi, după ce a câștigat medalia de argint la World Championship of Shoemaking 2023. Victor Vulpe și gheata lui, 100% lucrată manual, au impresionat juriul de la Londra. Românul a bifat și un record mondial pentru densitatea cusăturii ce prinde talpa, scrie Timiș Online.

Victor Vulpe este românul care a reușit, pentru prima dată în istorie, să urce România pe podium la Campionatului Mondial de Construcția Pantofului. Ediția din acest an a avut loc la Londra și a avut ca temă prestabilită Black Balmoral boot. La World Championships of Shoemaking, designerii participă la concurs nu cu o pereche, ci cu un singur pantof, stângul.

"Gheata prezentată la Londra e închisă în partea de sus cu limba, care e mult mai lungă, și care e cusută de fețe. Se pare ca nu toți membrii juriului de la Londra au înțeles dificultatea metodei, ba chiar nici nu au observat că ar fi ceva ciudat la gheata mea. Cu toate astea, a impresionat ansamblul și forma echilibrată a calapodului. Plus un record mondial pentru densitatea cusăturii ce prinde talpa: 30 de pași pe inch. Recordul doborât era de 25. Mă așteptam să fie greu de 'citit' gheata, de aceea am încercat să creez un ansamblu irezistibil în primul rând”, a declarat Victor Vulpe, vicecampionul mondial în Construcția Pantofului pentru sursa citată.

Sursa foto: Facebook/ Victor Vulpe
Sursa foto: Facebook/ Victor Vulpe

Victor Vulpe este artist licențiat în pedagogia artei și creează pantofi „bespoke”, în traducere "la comandă". A început să confecționeze pantofi din piele când avea doar 25 de ani, iar în cele peste două decenii care au trecut de-atunci a reușit să-și facă un renume în industria încălțămintei de lux pentru bărbați. Astăzi încalță vedete, oameni de afaceri sau simplii pasionați în domeniu.

Fiecare pereche de pantofi care iese din mâinile lui este unică, la fel ca și cel care o poartă, spune artistul.

"Mai întâi se discută, detaliat. Apoi se desenează. Clientul merge la probe ca la croitor, de minimum trei ori pe durata procesului. Prima dată pentru măsuri, apoi pentru a verifica cât de bine e făcut calapodul, apoi la proba finală. Fiecare detaliu e stabilit cu clientul, iar asta înseamnă un calapod – adică un model – o altă pereche de pantofi. Niciun alt client nu va putea încălța respectiva pereche. Nu o să i se potrivească, în mod sigur. Ea e făcută pentru o unică persoană. E ca în povestea Cenușăresei”, a povestit Victor Vulpe pentru sursa citată.

Procesul de realizare a unei perechi de pantofi la comandă poate dura, în unele cazuri, chiar și peste șase luni.

 

 

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri