A murit creatorul de modă francez Claude Montana. Avea 76 de ani

Data actualizării: Data publicării:
claude montana
Creatorul de modă Claude Montana a murit la vârsta de 76 de ani. Foto: X/Vogue Runway

Creatorul de modă Claude Montana, care s-a impus drept o figură proeminentă a modei anilor '80, a murit vineri la vârsta de 76 de ani la Paris, a aflat AFP de la apropiaţii acestuia, potrivit Agerpres. 

„Spitalul Bretonneau din Paris m-a informat despre decesul său în această dimineaţă”, a declarat pentru AFP o persoană din anturajul desginerului, atrăgând totodată atenţia asupra marii singurătăţi care-l înconjura pe creatorul de modă, aflat sub tutelă.

Intrat în atenţia publicului în anii '70 şi îndrăgit în anii '80, Claude Montana a cunoscut consacrarea în 1990 când a trecut pragul casei de modă Lanvin, care sărbătorea atunci 100 de ani de existenţă. Acolo a obţinut două premii „Dé D'or”, cea mai înaltă distincţie din lumea modei.

Şi-a creat propria marcă în 1979. Montana, o prezenţă mai degrabă discretă şi un obişnuit al seratelor de la clubul parizian la modă „Le Palace”, devine atunci unul dintre designerii-vedetă din Paris.

Prezentările sale teatrale sunt evenimente, fiind descrise drept „mari spectacole” de către Christian Lacroix.

După ce a refuzat propunerea Dior de a deveni directorul său artistic şi de a se ocupa atât de haute couture cât şi de pret-a-porter, el se alătură casei Lanvin, care doreşte să-şi revitalizeze colecţiile.

Are probleme de sănătate şi, în 2008, este bătut cu brutalitate în propria casă de un fost dansator de go-go întâlnit într-un club de noapte, o agresiune de la care rămâne cu sechele grave. De asemenea, trebuie să se confrunte cu un proces sordid, în care agresorul îl acuză că i-a transmis hepatită B.

„Da, moda îmi lipseşte... îngrozitor”, mărturisea el în 2016 pentru magazinul Gala. „Sunt un veteran acum. Am fost uitat”, adăuga designerul.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri