Vești bune pentru românii care vor să își cumpere casă, dar proaste pentru chiriași. Predicțiile analiștilor imobiliari pentru 2024

Data publicării:
bloc apartamente
Foto: Shutterstock

După scumpirile de anul trecut, analiștii imobiliari au vești bune pentru românii care vor să devină proprietari. Anul acesta vom vedea majorări de doar câteva procente. Chiriile vor crește însă ceva mai mult. Asta pentru că a crescut cererea, ca urmare a faptului că inflația și a dobânzilor mari la credite au redus apetitul român pentru împrumuturi.

Cum România esta țara din UE cu cei mai mulți proprietari, circa 95%, mulți nu renunță la visul de a avea propria locuință. Doar amână planurile până când condițiile de creditare vor deveni mai avantajoase.

-Știu că în ultimul timp s-au scumpit chiriile, din ce știu. Pe viitor am de gând să-mi cumpăr un apartament. Nu-mi place ideea să stau în chirie, vreau să fie al meu.

-Îmi doresc să devin proprietar. Oferă mai multă stabilitate.

Cererea crescută pentru chirii a urcat și prețurile.

În Constanța, proprietarii au scumpit chiriile cu 29%. La polul opus s-a aflat Timișoara, unde chiriile au avut o majorare de 3%. Creșteri au fost și în Capitală.

Anul trecut chiriile s-au scumpit în medie cu 16%. Iar trendul va continua și anul acesta, spun analiștii imobiliari. Bucureștenii care se mută în chirie anul acesta vor plăti, în medie, cu 5-10% mai mult ca anul trecut. Vestea bună este că specialiștii nu se așteaptă să crească chiriile pentru locuințele vechi, ci doar pentru cele noi.

-400 de euro, dar nu stau singur.
-Cum crezi, va crește prețul chiriilor în acest an?
-Da, va crește. Mie deja mi-a crescut chiria.
-Cu cât?
-Cu 50 de euro. Din cauza inflației.

La începutul acestui an, proprietarii apartamentelor cu două camere din Cluj Napoca și București cer, în medie, 500 euro pe lună. Pe următoarele locuri în topul celor mai scumpe chirii se află Constanța, Iașiul și Timișoara.

Și dacă piața chiriilor va dudui, la capitolul tranzacții, cel puțin în primele trei luni ale acestui an, specialiștii văd o scădere față de aceeași perioadă a anului trecut.

Gabriel Blăniță - consultant imobiliar: Avem creșteri de taxe, de impozite, avem o creștere de TVA de la 5 la 9%. Nu mai avem acea cotă redusă. Și asta va pune presiune pe cerere, cel puțin în prima parte a anului. În a doua parte a anului, pe măsură ce economia ne așteptăm să accelereze și vedem semnale de reducere a dobânzilor, ne așteptăm să revină încrederea în piață.

După ce în 2023 locuințele s-au scumpit, analiștii se așteaptă ca anul acesta prețurile apartamentelor și caselor să nu crească prea mult, ceea ce ar face cumpărarea propriei case mai accesibilă.

Silviu Pop, director companie de consultanță imobiliară: Avem undeva la 8 salarii medii pentru a achiziționa un apartament mediu în București. Praga și Bratislava erau pe la 15 ani pentru a achiziționa un apartament mediu.
-8 salarii anuale?
-Da, 8 salarii anuale.

Cehia și Slovacia sunt, totuși, pe lista țărilor unde prețurile locuințelelor la finalulul lunii septembrie cu 3,5-3,8% mai mic față de aceeași perioadă din 2022. Germania este țara europeană unde casele s-au ieftinit cel mai mult, cu peste 10%. Scăderi de prețuri au fost și în Luxembourg, Austria, Franța, Olanda, Suedia și Finlanda

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri