Localnicii din Ibiza se mută în mașini după ce prețurile chiriilor au explodat pe insula unde petrec miliardarii

Data publicării:
Models Candice Swanepoel, Joan Smalls, and others party it up at sea during yacht cruise in Ibiza!
În Ibiza, 84% din activitatea economică este legată de turism. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Mulți localnici din Ibiza trăiesc în condiții precare din cauza costurilor ridicate de închiriere a locuințelor. Anul trecut, CIG, un organism reprezentativ al poliției din garda civilă, a declarat că „trei sau patru” dintre ofițerii săi locuiau în mașini pe insula unde petrec miliardarii. Mulți alți localnici s-au mutat în automobile și corturi, din cauze financiare.

Acesta este și cazul unui tânăr care s-a mutat într-o mașină Kia, la umbra unui copac, chiar lângă drumul principal, din apropierea orașului Ibiza, scrie BBC.

„Mi-e dor de lucrurile de bază care fac viața confortabilă, cum ar fi să poți sta în picioare în propria ta casă, să poți găti normal sau chiar să deschid un sertar și să scot niște șosete”, spune César Nebrera pentru reporterii BBC, în timp ce-și toarnă o cafea preparată în portbagajul mașinii sale.

„Acestea sunt genul de lucruri pe care le ratezi când locuiești într-o mașină”, mai spune tânărul.

Kia lui César a devenit casa lui în ultimii trei ani. Lucrează ca bucătar, dar costurile chiriilor pe insula spaniolă Ibiza au explodat și nu-și mai permite să locuiască într-un apartament.

„În Ibiza, chiria este foarte scumpă și devine din ce în ce mai scumpă”, spune el. "Și costul de închiriere este complet neconform cu ceea ce câștigi. Așa că a trăi în mașină este o alternativă. Este mai puțin confortabil, dar îmi permite să continui să trăiesc pe insulă."

Ibiza se umple de mahalale

Ibiza este una dintre cele patru insule mediteraneene care formează Insulele Baleare ale Spaniei. Celelalte sunt Mallorca, Menorca și Formentera.

Mulți localnici din Ibiza trăiesc în condiții precare din cauza costurilor ridicate de închiriere a locuințelor. Anul trecut, CIG, un organism reprezentativ al poliției din garda civilă, a declarat că „trei sau patru” dintre ofițerii săi locuiau în vehicule pe insulă.

Alți localnici au recurs să locuiască în corturi sau în locuințe comune extrem de simple.

Daniel Granda, purtătorul de cuvânt al Sindicato de Inquilinas de Ibiza y Formentera, o organizație care reprezintă chiriașii locali, spune că astfel de situații devin ceva banal.

„Mulți oameni ajung în condiții destul de mizere și începem să vedem mahalale de-a lungul insulei”, spune el. „Fără posibilitatea de a găsi o cazare care să ne permită să trăim normal, cei dintre noi care locuim pe insulă avem senzația că suntem împinși de ea să plecăm”.

În Ibiza chiriile au crescut și cu 50% în ultimul an

Ratele ridicate ale dobânzilor și o criză recentă a costului vieții i-au descurajat pe mulți spanioli să cumpere proprietăți, creând o creștere a cererii de locuințe închiriate, ceea ce a dus la creșterea costurilor de închiriere. Prețurile de închiriere în Insulele Baleare au crescut cu o medie de 18% doar în ultimul an, comparativ cu o creștere medie de 12% la nivel național.

Cu toate acestea, statutul Ibiza de centru turistic situat într-o zonă relativ mică a supraalimentat acest fenomen pe insulă, ducând la creșteri mult mai abrupte, în unele cazuri până la 40 sau 50% doar în ultimul an.

Isabel María Pérez, care a căutat cazare la prețuri accesibile pe insulă, spune că o cameră single costă între 700 și 1.000 de euro pe lună, în timp ce un apartament modest costă în jur de 1.500 de euro.

Isabel, care lucrează ca casieră într-un supermarket, și partenerul ei, care are un loc de muncă într-un hotel de cinci stele, au fost nevoiți să se mute din apartamentul închiriat când a fost vândut.

De atunci, locuiesc cu soacra lui Isabel. Originară din regiunea centrală a Spaniei Castilla La Mancha, Isabel spune că ea și familia ei se gândesc acum să se mute înapoi pe continent, doar din cauza situației locuințelor.

„Problema în alte părți ale Spaniei este că nu prea este de lucru”, spune ea. „Aici există ce ți-ai putea dori la acest capitol, dar nu ai unde să locuiești”.

Șomajul în orașul Ibiza, capitala insulei, este la puțin sub 5%, comparativ cu 8% în Madrid sau 19% în capitala regiunii Andaluziei, Sevilla.

Industria turismului a dus la o criză a locuințelor

Cu o populație de doar 160.000 de locuitori, Ibiza a primit aproape patru milioane de turiști anul trecut, un nou record, iar 84% din activitatea sa economică este legată de turism, potrivit guvernului local. În timp ce hotelurile, restaurantele și cluburile sale oferă o mulțime de locuri de muncă, o mare parte a locuințelor este disponibilă doar la tarife turistice pe termen scurt, iar localnicii sunt scoși din piață.

Guvernul regional conservator al Insulelor Baleare, care a ajuns la putere anul trecut, a ales să nu pună în aplicare o lege a locuințelor aprobată de guvernul spaniol la Madrid, care urmărește să limiteze chiriile în zonele din țară în care acestea au crescut.

În schimb, autoritățile locale atribuie problema locuințelor în principal proprietarilor de case din zonele rezidențiale din Ibiza, care încalcă legea oferindu-și proprietățile pentru închiriere pe termen scurt, atunci când legile locale prevăd că trebuie să închirieze cel puțin șase luni o dată. Administrația locală spune că din 2019 a impus amenzi în jur de 4 milioane de euro legate de activități ilegale din sectorul turismului.

„Problema este că câștigi mult mai mulți bani închiriind zile sau săptămâni decât dacă închiriezi conform legii”, spune Juan Miguel Costa, șeful turismului din Ibiza.

El spune că autoritățile regionale și municipale trebuie să conlucreze „pentru a ataca ideea de impunitate care a existat pe insulă, că este foarte ușor să oferi ilegal un apartament [pentru turism] într-o clădire rezidențială sau să oferi o proprietate ca casă de vacanță fără permis de vacanță.”

Costa consideră că multe locuințe rămân nefolosite pe tot parcursul anului, din cauza preocupărilor proprietarilor cu privire la o posibilă ocupare, reducând și mai mult oferta de locuințe pentru muncitorii locali.

O ironie a crizei imobiliare din Ibiza este că acum amenință să submineze aceeași industrie a turismului, care este atât de masiv acuzată  că a cauzat creșterile chiriilor în primul rând.

„Oricine locuiește aici tot spune același lucru: ceva trebuie să se facă, pentru că prețurile continuă să crească”, spune George McBlain, director la un restaurant care angajează muncitori din insulă, Spania continentală și din străinătate.

„Evident că salariile cresc puțin, dar nu suficient”, adaugă el. „Am prieteni aici, iar chiriile lor s-au dublat în decurs de un an. Și dacă asta va continua, ceea ce veți vedea – și se întâmplă deja – este că lucrătorii care vin pe insulă vor alege să meargă în altă parte”, a mai spus acesta.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri