Vremea în care armata a făcut experimente cu oi ”parașutiste”. O filmare de arhivă la limita suprarealismului

Data actualizării: Data publicării:
OAIE

Oaia, care a devenit în ultimele 24 ore vedetă pe rețelele de socializare din România, se pare că a jucat un rol strategic important într-un război din secolul XX, oricât de hilar ar suna această afirmație. 

OAIE

Este vorba despre ce de-al doilea război dintre Italia și Etiopia, care s-a desfășurat între 1934 și 1936 în Cornul Africii.

În timpul războiului, un număr mare de trupe italiene au primit ordin să traverseze deșertul Danakil, situat în nord-estul Etiopiei, considerat una dintre cele mai nepracticabile zone din lume, un infern de nisip și arșiță. 

Una dintre problemele majore ale acestui episod militar a fost alimentarea cu provizii, scrie site-ul Today I Found Out. Soarele era nemilos. Fiecare kilogram în plus pe care un soldat trebuia să îl care creștea pericolul de dezhidratare sau de accident vascular. Prin urmare, nici un militar nu trebuia să ducă în raniță o canitate semnificativă de apă sau hrană.

În schimb, s-a convenit ca o escadrilă de 25 de avioane să susțină avansul pedestru pe o linie aeriană de aprovizionare, stabilind puncte fixe la nivelul solului unde urmau să fie parașutate proviziile.

Proviziile constau în apă, recipiente de gătit de unică folosință, dar mai ales oi vii, după cum se poate observa din filmarea de arhivă de mai jos.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

De ce oi vii și nu rații de carne preparată și ambalată? Conform sursei citate, istoriografia acestui război nu consemnează un răspuns clar. Unii istorici susțin că trupele italiene ar fi refuzat pachetele standardizate de carne semipreparată pentru simplul motiv că o cantitate raționalizată nu le-ar fi potolit foamea, pe când oile vii le-ar fi furnizat soldaților o sursă de hrană nu doar proaspătă și cu adevărat consistentă, dar și mult mai sănătoasă. Alți istorici sunt de părere că oile au fost folosite ca subiecți vii pentru a testa eficiența unor parașute experimentale și în nici un caz ca „infrastructură culinară”.

Per total, 72 de oi ar fi fost parașutate deasupra deșertului Danakil pentru trupele flămânde care așteptau la sol.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri