Alegeri parlamentare| Pașii pe care trebuie să-i urmați pentru a vota

Data actualizării: Data publicării:
stampila vot

Peste 18 milioane de români sunt a şteptaţi mâine la urne să îşi aleagă senatorii şi deputaţii. După doisprezce ani vom vota din nou liste de partid şi nu candidaţi uninominali. De această dată veţi putea vota doar în localitatea în care aveţi domiciliului în buletin sau unde locuiţi. 

Puteți merge să votaţi încă de la ora şapte dimineaţa pentru că atunci se deschid oficial secţiile de votare. Înainte de a pleca de acasă nu uitaţi să luaţi cartea de identitate fără de care nu veţi putea vota. De asemenea se mai poate vota cu buletinul de identitate, cu paşaportul de serviciu sau cel diplomatic şi cu carnetul de serviciu militar în cazul elevilor de la şcolile militare.

Trebuie să ştiţi că la aceste alegeri nu veţi putea vota oriunde în ţară ci doar în judeţul dumneavostră. Dacă în ziua votului nu sunteţi în localitatea de domiciliu, puteţi vota în orice altă localitate, în orice altă secţie de vot cu condiţia să fiţi pe raza judeţului în care locuiţi.

Când aţi ajuns la şcoala din apropierea locuinţei dumneavoastră, verificaţi cărei secţii de votare sunteţi arondat.

Odată ajunşi în secţia de votare veţi primi în schimbul cărţii de identitate ştampila şi buletinele de vot. Sunt două buletine, unul pentru senat cel de-al doilea pentru camera deputaţilor. Apoi intraţi în cabina de votare, singuri, atenţie, pentru că dacă acceptaţi să fiţi însoţiţi de o terţă persoană riscaţi să fiţi amendat.

Aici luaţi-vă tot răgazul de care aveţi nevoie. Studiaţi cu mare atenţie buletinele de vot şi puneţi ştampila pe candidatul sau pe partidul preferat. Mare atenţie, nu ştampilaţi în afara chenarului sau nu puneţi ştampila pe mai multe partide pentru că atunci buletinul de vot va fi anulat."

Apoi ieşiţi şi introduceţi, evident, buletinele în urnă. Predaţi ştampila de vot şi vă recuperaţi cartea de identitate. Mare atenţie, nu încercaţi să filmaţi sau să fotografiaţi votul pentru că riscaţi să primiţi o amendă de până la 10.000 de lei. De asemenea, foarte important, nu încercaţi să votaţi de mai multe ori. Votul multiplu se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni până la un an şi jumătate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri