Deputații au decis: Rovana Plumb rămâne cu imunitate

Data actualizării: Data publicării:
171016_COMISIA_JURIDICA_ROVANA_PLUMB_03_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cererea DNA de începere a urmăririi penale a ministrului demisionar al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a fost respinsă de plenul Camerei Deputaților, astfel că fostul ministru rămâne cu imunitate și nu poate fi urmărită penal. Luni, Comisia juridică a Camerei votase, la rândul ei, împotriva ridicării imunităţii lui Plumb.

171016_COMISIA_JURIDICA_ROVANA_PLUMB_03_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

ACTUALIZARE 13:25 Împotriva solicitării DNA au votat 183 de deputați, iar 99 pentru. Liviu Dragnea a anunțat că a votat împotriva ridicării imunității.

Votul a fost secret, cu bile, și a fost deschis de premierul Mihai Tudose.

Înainte de vot, Rovana Plumb şi-a susţinut nevinovăţia în faţa colegilor săi deputaţi. Implicarea sa în dosarul Belina reprezintă un abuz, a mai spus ministrul demisionar al fondurilor europene. Rovana Plumb şi-a rugat colegii să voteze aşa cum le dictează conştiinţa.

După vot, într-o declarație făcută presei, Rovana Plumb a mulțumit colegilor că au apărat „principiile statului de drept”.

„Vreau să mulţumesc tuturor  colegelelor şi colegilor, deputaţi în Parlamentul României, pentru faptul că au apărat prin vot principiile fundamentale ale statului de drept şi mă refer la separaţia puterilor, înţelegând că oportunitatea unei hotărâri de guvern care are toate avizele de legalitate nu poate face obiectul unei anchete penale”, a spus ministrul demisionar al fondurilor europene.


Preşedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea, a susţinut luni, la Parlament, că acuzaţiile care li se aduc lui Sevil Shhaideh şi Rovanei Plumb nu sunt susţinute legal, deoarece, pe de o parte, braţul Pavel nu mai există pentru că s-a colmatat şi, prin urmare, nici insula Belina. Pe de altă parte, el a citat din legea apelor române unde se precizează că trecerea unui bun din domeniul public al statului în domeniul public al unei unităţi administrativ teritoriale se face prin hotărâre a Guvernului.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a votat luni împotriva începerii urmăririi penale a ministrului demisionar al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, după ce aceasta a fost audiată, alături de avocat, aproximativ o oră de către deputaţii jurişti. Avizul negativ al deputaţilor jurişti referitor la cererea DNA de începere a urmăririi penale a Rovanei Plumb a fost adoptat cu 14 voturi pentru şi 9 voturi împotrivă. Votul a fost secret, cu buletine.

Ministrul demisionar al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a declarat, luni, la Parlament, la finalul audierilor din Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, că în dosar nu există un argument viabil pentru acuzaţiile care îi sunt aduse. Plumb a repetat că nu a fost citată de DNA şi că a aflat din presă despre acest subiect.

Joia trecută, Rovana Plumb, alături de Sevil Shhaideh, a demisionat din Guvern, la solicitarea prim-ministrului Mihai Tudose, care a explicat că le-a cerut celor două să plece din Guvern pentru că sunt în relaţie directă cu Bruxelles-ul, iar percepţia acolo este cu totul alta decât realitatea de la Bucureşti.

Liderii PSD şi-au exprimat, pe 25 septembrie, sprijinul total pentru Rovana Plumb şi Sevil Shhaideh, cerându-le celor două să nu demisioneze din Guvern în urma acuzaţiilor de corupţie din partea DNA.

Pe 22 septembrie, DNA a anunţat că vicepremierul Sevil Shhaideh este suspectă de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu când era secretar de stat la MDRAP, într-un dosar conform căruia, în 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea CJ Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.

DNA a cerut şi sesizarea Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de urmărire penală a ministrului Rovana Plumb, în acelaşi dosar.
 
(text: News.ro)
 
 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri