40% dintre copiii cu vârsta până la un an, nevaccinați, în Suceava

Data publicării:
picioare bebelus nou nascut
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Situaţie alarmantă în judeţul Suceava. Aproape 40 la sută dintre copiii cu vârsta de până la un an nu sunt vaccinaţi împotriva rujeolei. Medicii spun că procentul este îngrijorător şi că sunt tot mai mulţi părinţi care refuză în scris imunizarea copiilor, chiar dacă boala a dus la decesul mai multor copii în ultima vreme.

Doar 61% dintre copiii cu vârsta de până la un an din judeţul Suceava sunt vaccinaţi împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului.

Este un procent îngrijorător de mic, nemaiîntâlnit de noi în activitatea noastră, atrag atenția ca în contextul în care la nivel național evoluează această epidemie de rujeolă cu cazuri multiple, mai ales în vestul țării, cu decese. Este foarte important sa oferim protecție copiilor noștri”, spune Catalin Zorescu, director adjunct DSP Suceava.

Specialiştii spun că s-a ajuns aici pentru că tot mai mulţi părinţi refuză imunizarea copiilor.

„E o proastă informare și care nu începe de la cabinetul medical, începe de pe sursele de informare, internet, de la alte persoane”, afirmă Lelia Melinte, medic de familie.

Prima doză de vaccin împotriva rujeolei se face copiilor de până la 12 luni. Dar mulţi părinţi merg la medicul de familie şi semneaza că refuză vaccinarea.

Așa arată o fișă în care nu este niciun vaccin făcut decât cel din maternitate pentru că refuză vaccinarea, nu sunt de acord.

Ionel Vovciuc este unul dintre părinţii care au semnat că sunt împotriva vaccinării. Bărbatul are trei copii şi niciunul nu a fost imunizat.

„Nimeni nu verifică efectele secundare ale acestor vaccinuri și un alt aspect este că legislația în România prevede doar o garanție de 30 de zile post vaccinare dar efectele negative pot să apară și după 30 de zile”, spune Ionel Vovciuc.

Nici epidemia de rujeolă de la nivel naţional nu l-a speriat pe acest părinte.

„Un copil este mai imun natural, mult mai protejat decât vaccinul care mi-l oferă ministerul ”, adaugă Ionel Vovciuc.

Sunt însă şi părinţi care consideră că vaccinarea copiilor este importantă.

-Sunteți de acord cu vaccinarea?

-Da, sincer da, el a fost și foarte sensibil.

„Aș sfătui părinții pentru că cercetătorii nu fac o treabă degeaba ca să nu-și vaccineze copiii. Eu unul, părerea mea e că a trebui să fie vaccinați”, spune un bărbat.

Specialiştii spun că numărul copiilor nevaccinaţi este în creştere la nivel naţional.

(Sursa: Digi24)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri