Două femei au filmat pe ascuns în fieful grupării teroriste Stat Islamic

Data publicării:
siria razboi explozie GettyImages-168231600-1
Foto: Guliver / GettyImages

Un orăşel liniştit din nordul Siriei înainte de război, Rakka este, după cinci ani de conflict armat deschis, un oraş în care viaţa a devenit un chin pentru localnici fie ei bărbaţi, dar mai ales pentru femei. În „capitala" teritoriilor ocupate de organizaţia teroristă Stat Islamic, feţele femeilor sunt permanent acoperite. Inclusiv pe ambalaje.

„Tuturor femeilor le place să își arate chipul. Am pierdut această opțiune. Ne-am pierdut feminitatea”, a spus Oum Mohammad, una dintre femeile din filmare.

Pentru a arăta extremismul din legile impuse de organizația teroristă, femeile au intrat într-un magazin pentru a cumpăra vopsea de păr. Modelele de pe cutia de vopsea au fost acoperite cu un marker negru.

La cinci ani de la începutul războiului din Siria, Rakka s-a schimbat radical. Considerat odinioară cel mai liberal oraş din această ţară, localitatea a devenit un tărâm al terorii sub conducerea Statului Islamic. Homosexualii sunt ucişi fără milă, în timp ce viaţa femeilor a devenit un chin. Au voie să iasă din casă doar acoperite complet, iar fanatismul religios afectează inclusiv comerţul.

Acoperite şi ele din cap până-n picioare, cele două femei au reuşit să surprindă cu o cameră ascunsă o imagine a vieţii de azi în Rakka. Au intrat în magazine, s-au plimbat cu taxiul prin oraş şi au filmat oameni cu arme la vedere.

De altfel, taximetristul lor a riscat enorm în momentul în care a luat în maşină două femei singure, lucru complet interzis. Dacă iei o femeie în maşină, poţi fi oprit şi pedepsit cu 30 de lovituri de bici. Femeia va fi, de asemenea, pedepsită.

Încă în stare de şoc, cele două femei le-au povestit reporterilor şi momentele în care au asistat la torturi şi execuţii.

„Am încercat să mă uit şi am văzut un bărbat la pământ. Era un tânăr, un soldat. Era pe jos şi puseseră cuţite în jurul lui. Călăii erau aliniaţi. Toţi îmbrăcaţi în negru. Erau patru sau cinci. Fiecare a tras patru-cinci gloanţe. A murit şi apoi l-au decapitat”, a povestit Oum Mohammad.

Cele două sirience speră, totuşi, ca astfel de lucruri îngrozitoare să se oprească la un moment dat. Le-au mărturisit reporterilor că şi-au riscat viaţa cu un singur gând - că într-o bună zi, îşi vor recăpăta libertatea.

„Sper să vină ziua în care îmi voi scoate pentru totdeauna niqab-ul (acoperământ de cap, n.red.) şi va dispărea întunericul în care ne-am cufundat. Nimic nu contează mai mult decât libertatea”, a adăugat Oum Mohammad.

După cinci ani de război în Siria, țara este în ruine, peste jumătate de populație este dezrădăcinată, iar 260.000 de oameni au murit, notează Agerpres. 

Aproximativ 486.700 de oameni trăiesc în regiuni asediate de armată sau de rebeli, în locuri unde zeci de persoane au murit din cauza lipsei de alimente și de asistență medicală, potrivit ONU.

Din cauza războiului, 4,7 milioane de locuitori s-au refugiat în afara țării, formând „cea mai mare populație de refugiați dintr-un singur conflict într-o generație”, sublinia în iulie 2015 Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR). 

Citiți și: 
Vladimir Putin a ordonat retragerea trupelor rusești din Siria
Pașaport diplomatic. Analist: „Chiar dacă regimul Assad va cădea mâine, rezolvarea situaţiei va dura încă 10 ani”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri