Criză politică în Germania. Ar putea urma anticipate

Data publicării:
Bundestag Debates Third EU Greece Aid Package
Foto: Guliver/Getty Images

Simbol al stabilităţii şi prosperităţii într-o Europă măcinată de crize, Germania trece prin cea mai serioasă criză politică din ultima jumătate de secol. Cancelarul Angela Merkel refuză să îşi dea demisia şi pare să prefere alegerile anticipate unui guvern minoritar. Din palatul prezidenţial, şeful statului a îndemnat, însă, la calm. A chemat partidele la noi negocieri, pentru a evita o criză nemaiîntâlnită în Germania ultimilor 68 de ani.

O lună au negociat conservatorii Angelei Merkel, liberal-democraţii şi ecologiştii, iar rezultatul este cât se poate de dezamăgitor. Taxele, migraţia şi mediul sunt principalele teme asupra cărora cele trei partide nu s-au înţeles. Asta, în contextul în care aşa-numita „coaliţie Jamaica” ar fi fost singura care i-ar fi asigurat lui Merkel majoritatea necesară pentru a forma guvernul.

Am purtat discuţii de tatonare, nu pentru formarea guvernului. La finalul acestor discuţii se stabileşte dacă a crescut nivelul încrederii, dacă există o viziune comună şi exact această viziune lipseşte”, spune Christian Lindner, liderul liberal-democraţilor.

Odată cu retragerea liberal-democraţilor de la negocieri, ecologiştii rămân singurii aliaţi ai conservatorilor. Cele două partide nu au suficientă majoritate pentru formarea guvernului, aşa că rămân două soluţii: fie Germania va avea un guvern minoritar, fie vor fi organizate alegeri anticipate. Acest din urmă scenariu e respins de preşedinte, care speră la o soluţie de ultim moment.

În urma alegerilor din 24 septembrie, partidele s-au angajat să-şi asume responsabilitatea pentru Germania. Potrivit Constituţiei germane, această responsabilitate nu poate fi aruncată înapoi electoratului”, spune Frank Walter Steinmeier, preşedintele Germaniei.

Pe de altă parte, ideea anticipatelor este pe placul social-democraţilor. Clasaţi pe locul al doilea în alegerile din septembrie, ei exclud o nouă guvernare alături de CDU și speră ca organizarea unui nou scrutin să le aducă mai multe voturi.

Este important ca germanii, alegătorii să poată evalua din nou situaţia. Nu ne e teamă de noi alegeri”, spune Martin Schulz, liderul SPD.

Doamna Merkel a eşuat şi este momentul ca ea să plece de la putere. Ne bucurăm că nu va exista o "coaliţie Jamaica"”, spune Alexander Gauland, copreşedinte AfD.

Dacă o majoritate parlamentară nu va fi formată, preşedintele va nominaliza un cancelar, care trebuie să treacă de votul parlamentului. Dacă acest lucru nu se va întâmpla după trei runde de vot, şeful statului este obligat de Constituţie să organizeze alegeri anticipate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri