Sorin Oprescu: De patru ani spun că RATB este o gaură neagră

Data publicării:
vlcsnap-2013-04-15-16h50m42s142

În perioada 2010 - 2012, conducerea RATB a înregistrat pierderi de 4.748.257 de lei din activităţi secundare din următoarele structuri: cantina şi bufete din incintă (3.607.418 lei), casa de odihna de la Predeal (751.393 de lei) şi asociaţia sportivă (389.445 de lei), se arată în raportul corpului de control.

În perioada 2006 - 2009 s-a diminuat profitul regiei prin constituirea provizioanelor pentru compensarea creanţelor faţă de municipiul Bucureşti, înregistrate ca urmare a neachitării în totalitate a subvenţiilor reprezentând diferenţa de tarif pentru protecţie socială, aprobate de CGMB. Totodată, a fost diminuat cunatumul sumelor ce trebuiau plătite către bugetul local, acesta fiind păgubit cu 30.732.672 de lei, se arată în document.

Totodată, în perioada 2010 - 2012, bugetele de venituri şi cheltuieli ale RATB, precum şi rectificările lor, nu au fost aprobate de CGMB, deşi, legal, bugetele regiilor autonome de interes local se aprobă de consiliile locale.

În raport se susţine că în aceeaşi perioadă, în evidenţele contable ale regiei au fost înregistrate cheltuieli de protocol de 450.000 de lei, din care 299.000 de lei reprezintă cheltuieli cu produse de la cantină, produse de patiserie, băuturi şi cafea, furnizate de către regie, conducerii.

O altă neregulă este legată de justificarea subvenţiilor acordate RATB. 

"În perioada 2010 - 2011 CGMB a aprobat alocarea din bugetul local a sumei de 1.032.000 de lei reprezentând diferenţa de tarif pentru protecţie socială, din care PMB a transferat către Regie suma de 1.008.000 lei. pentru prestarea serviciului public subvenţionat de transport local de călători, RATB a beneficiat de subvenţii din bugetul local al municipiului Bucureşti, fără a fi încheiat un contract pentru prestarea serviciului. (...) Explicaţiile referitoare la utilizarea subvenţiilor care au fost cuprinse în situaţiile financiare din perioada 2010 + 2011 sunt ambigue şi nu oferă elemente exacte de verificare a costurilor aferente strict serviciului public de transport de călători efectuat în municipiul Bucureşti", se arată în raport.

"Din subvenţiile acordate din bugetul local al municipiului Bucureşti, motivat din încheierea contractelor colective de muncă valabile în perioada 2010 - 2012, RATB a efectuat cheltuieli în beneficiul angajaţilor săi, al familiilor acestora şi al pensionarilor regiei, în condiţiile în care subvenţiile reprezintă diferenţa de tarif pentru protecţia socială, care nu este destinată angajaţilor regiei", potrivit documentului.

În ceea ce priveşte asocierea cu SC Astra Vagoane Călători SA, corpul de control a constatat că la nivelul regiei nu a fost stabilită oportunitatea asocierii, întrucât nu a fost identificat niciun document din conţinutul căruia să reiasă efectuarea unui studiu de fezabilitate în acest sens.

Totodată, la nivelul regiei nu au fost inventariate terenurile aflate în proprietatea publică a municipiului Bucureşti asupra cărora RATB deţine drepturi de administrare. Alte nereguli constatate se referă la achiziţia de anvelope pentru autobuze şi troleibuzeachiziţia de servicii de consultanţă şi reprezentare juridică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri