Cinci ani de criză. România a fost nevoită să ia măsuri fără precedent

Data publicării:
bani 3-16

Primele măsuri împotriva crizei au fost luate în primăvara lui 2010. Legile austerităţii, care au vizat reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor şi recalcularea unor categorii de pensii, au fost publicate la finalul lunii iunie în Monitorul Oficial. Tot atunci, România a tăiat şi alte sporuri ale bugetarilor. Totul pentru a reduce povara financiară de pe urma unui aparat de stat obez, aşa cum a fost el calificat chiar de reprezentanţii Guvernului.

Numai că măsurile de reducere a aparatului bugetar au redus cheltuielile statului, dar nu au crescut încasările. Şi astfel, România a ajuns în situaţia în care a luat cea mai dură decizie privind creşterea unei taxe. În trei zile, Guvernul a anunţat şi a pus în practică majorarea Taxei pe Valoare Adăugată, iar de la 1 iulie 2010 cota TVA a crescut de la 19 la 24% şi de atunci a rămas la acest nivel şi acum.

Și tot pentru a face față crizei, Guvernul a luat atunci un împrumut de la instituțiile financiare internaționale pe care îl plătim și acum. Luna aceasta, România are de returnat aproape 160 de milioane de euro către instituţiile financiare internaţionale, din împrumutul luat în 2009. Cea mai mare parte din sumă va intra în conturile Fondului Monetar Internaţional, faţă de care România are de returnat peste 121 de milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri