Proteste în majoritatea orașelor din țară față de proiectul de exploatare de la Roșia Montană

Data publicării:
protest cluj

„Uniţi salvăm şi Roşia Montană! Uniţi salvăm şi Roşia Montană!” - Asta au strigat la unison peste 5.000 de oameni în centrul orașului Cluj-Napoca. Manifestanții au cerut demisia guvernului Ponta, nemulțumiți de declarațiile recente ale premierului.

Manifestanților din Cluj-Napoca li s-au alăturat mai mulți canadieni stabiliți în România. Aceștia au spus că proteste pentru salvarea Roșiei Montane au avut loc simultan și în Toronto. Canadienii realizează în țara noastra un documentar pe tema exploatării aurului.

În istoria României nu a existat până acum acestă solidaritate pentru oamenii de aici, solidaritate venită din toată lumea. Noi realizăm un filmuleţ pe care îl vom posta pe internet pentru a le arăta şi celor din afară ce se întâmplă în România”, a spus Kai Brand-Jacobsen, preşedinte asociaţie pentru pace.

Din Piața Unirii protestatarii au pornit în marș până în cartierul clujean Mărăști, iar de acolo s-au întors în fața Palatului Administrativ și în fața Casei de Cultură a Studenților. Circulația în zonă a fost complet blocată.

La Timișoara, protestatarii s-au adunat cu sutele în Piața Victoriei, după care au pornit în marș, spre Piața Unirii. Manifestaţia a fost anunţată pe o pagină de socializare. A fost cea de-a treia duminică în care timișorenii ies în stradă.

Şi la Suceava, 400 de oameni au ieșit în stradă cu bannere și pancarte cu mesaje pentru guvernanți și pentru investitorii canadieni.

„Vrem să ne salvăm Roșia Montană, vrem să salvăm ce e al nostru, nu vrem sa fim exploatați de străini și nu vrem să dăm aurul nostru, nu vrem să dăm ce e al nostru pe nimic”, a spus unul dintre protestatari.

Organizatorii marşului sustin că protestele vor continua în fiecare, săptămână până când executivul va renunța la proiectul de exploatare cu cianuri.

De asemenea, proteste similare au loc în mai multe oraşe din ţară, printre care Alba-Iulia, Iaşi, Craiova, Buzău, Constanţa, Sibiu, Târgu Mureş sau Braşov.

Astăzi, în București au avut loc proteste pentru a cincisprezecea zi consecutivă. Jandarmeria nu a făcut până la această oră o estimare a numărului de protestatari, însă acesta se pare că a depășit 10.000, sau chiar 15.000.

Delczeg Eva Ibolya a trimis imagini de la protestul din Sfântu Gheorghe, din județul Covasna, față de exploatarea de la Roșia Montană, „împotriva extragerii gazelor de șist, cât și pentru salvarea pădurii de la Reci, județul Covasna”. 

Dacă ați luat parte la proteste în alte orașe din țară, trimiteți-ne fotografii la adresa online@digi24.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri