Cât pierde bugetul în trei luni dacă Guvernul renunță la acciza pe motorină

Data publicării:
bani numarati - 5213050-Mediafax Group-Victor Ciupuliga

Victor Ponta este îngrijorat de felul în care ar putea crește prețurile și îi pune într-o lumină proastă pe toți activiștii de partid care în ultimele săptămâni au susținut că acciza nu va avea niciun efect nociv asupra oamenilor obișnuiți.

Anunțul premierului a venit în prima zi de protest al transportatorilor, iar ei au vorbit despre cum acciza se va transforma într-un bulgare de zăpadă al preturilor până în buzunarul oamenilor obișnuiți. Totuși, premierul a spus, luni, că „greva transportatorilor a fost „doar la televizor”:

Argumentul Guvernului pentru care amână majorarea accizei de 7 eurocenţi la motorină este acela că transportatorii folosesc mai ales acest carburant. În consecinţă, dacă motorina îşi meţine preţul neschimbat, vor fi evitate scumpirile în lanţ a altor mărfuri.

În tot acest timp, executivul va căuta soluţii pentru ca motorină să aibă un regim de accizare special. Pentru a face această modificare, Guvernul are însă nevoie de acordul Comisei Europene. Ca urmare, ministrul Bugetului, Liviu Voinea, a fost trimis la Bruxelles.

Președintele a ținut să iasă la declarații, luni seară, pentru a saluta decizia premierului - semn ca vrea sa negocieze, spune Traian Băsescu.

Schimbarea nu poate fi făcută însă fără acordul Comisiei Europene. Tocmai de aceea, ministrul delegat pentru Buget este la Bruxelles pentru a-i convinge pe oficialii europeni să accepte schimbarea.

Premierul spune că prin recalcularea unor parametri de deficit se pot acoperi cele trei luni în care nu va fi aplicată acciza la benzină și nu va fi necesară redeschiderea legii bugetului. În plus, se va vedea și efectul.

Preşedintele ameninţase că nu va promulga legea bugetului tocmai din cauza acestei suprataxări a combustibililor, prevăzută şi în acordul cu FMI.

Preşedintele a salutat decizia Guvernului şi recunoaşte că a fost informat de hotărâre înaintea anunţului public făcut de şeful Guvernului. Într-o declaraţie făcută la Palatul Cotroceni, Traian Băsescu a spus că este hotărât să îi arate lui Victor Ponta că poate construi Bugetul de stat fără acciza de 7 eurocenţi pentru combustibili.

În România, se consumă într-un an şapte miliarde de litri de carburanţi. Din aceştia, 75 la sută reprezintă motorină. Supraacizarea ar fi trebui să aducă la bugetul de stat 650 de milioane de euro. Dacă se amână scumpirea cu trei luni în cazul motorinei, la buget vor ajunge cu 120 de milioane de euro mai puţin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri