CORESPONDENȚĂ DIN UCRAINA. Protestatarii sunt pregătiți să petreacă o nouă noapte în Piața Independenței

Data publicării:
parlament ucraina 1

Actualizare 20.00.  Mii de oameni protestează în continuare în Ucraina, în ciuda părerii lui Vladimir Putin că la Kiev se pregăteşte o lovitură de stat, nu o revoluţie.

Peste 10.000 de oameni ascultă discursurile liderilor opoziției. Pe de altă parte, în piață nu sunt nici polițiști, nici jandarmi.

Demonstraţiile continuă fără oprire de două săptămâni, după ce şeful statului a refuzat să mai semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

Actualizare 17.13. Mii de oameni sunt prezenți în Piața Independenței din Kiev. Forțele de ordine nu sunt prezente deocamdată în jurul pieței, care este transformată într-un mini-oraș al protestatarilor, intrările au fost blocate. Liderii opoziției s-au adresat din nou oamenilor, iar oamenii par pregătiți să petreacă noaptea în piață, a informat Raluca Lunculescu, corespondentul Digi24.

Actualizare ora 15.00 Guvernul a supraviețuit moțiunii de cenzură. 

Mii de oameni cer, însă, în continuare demisia Executivului și a președintelui Viktor Ianukovici, transmite corespondentul Digi24 la Kiev. Moțiunea a fost susținută de 186 de membri ai partidelor de opoziție, dar nu a reușit să obțină cele 226 voturi necesare aprobării. 

Înainte de vot, premierul a cerut să nu se revină la tulburările din 2004, de la Revoluția portocalie. 

Actualizare 14.14. Premierul ucrainean, Mikola Azarov, şi-a cerut scuze, marţi, pentru reprimarea manifestanţilor, relatează AFP.  

Evenimentele din Ucraina au loc în condiţiile în care mai mulţi politicieni din Partidul Regiunilor au trecut de partea opoziţiei. În aşteptarea votului, mii de oameni s-au adunat deja în faţa legislativului din capitala Ucrainei, în timp ce alţi manifestanţi se află în faţa sediului Guvernului pe care vor să-l blocheze.

Mii de manifestanți pro-europeni au ieșit pe străzile din Kiev cu speranța că asistă la ultimele clipe ale guvernului ucrainean, în condițiile în care Parlamentul dezbate moțiunea de cenzură depusă de opoziție.

Protestatarii au amenințat că vor asedia zilnic clădirile guvernamentale pentru a le bloca activitatea până când cauza lor va avea succes. Premierul ucrainean a avertizat că manifestațiile în favoarea integrării europene se asemănă cu o lovitură de stat.

„Aceste forțe politice au iluzia că pot răsturma guvernul. Oamenii sunt îndemnați să captureze clădirile guvernamentale. Este o cale care nu duce nicăieri”, a spus Mykola Azarov, premierul Ucrainei.

Președintele rus Vladimir Putin consideră că ceea ce se întâmplă în Ucraina seamănă mai mult cu un pogrom.

„Ce se întâmplă acum nu este o revoluție, ci un protest bine pregătit, nu pentru azi, ci în perspectiva campaniei pentru alegerile prezidențiale din primăvara lui 2015”, a declarat Vladimir Putin, președintele Rusiei.

Președintele ucrainean are de ales între a reprima protestele ori a negocia cu opoziția. Prins între ciocan și nicovală, Viktor Ianukovici a promis că va majora salariile și pensiile.

„Toată lumea trebuie să respecte legea, indiferent dacă sunt reprezentanți ai guvernului, ai forțelor de ordine sau participanți la mitiguri”, a afirmat Viktor Ianukovici, președintele Ucrainei.

Tensiunile din ultimele zile și-au spus deja cuvântul, pe plan financiar. Riscul de creditare al Ucrainei a crescut la cel mai ridicat nivel din Europa, ceea ce înseamnă că țara se poate împrumuta numai la dobânzi foarte mari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
6.400 lei pensie la recalculare deși are mai puțin de 40 de ani munciți. Câți bani ia în plus?
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...