Live

Studiu. De ce maratoniștii sunt mai rezistenți la oboseală

Data publicării:
Foto: Shutterstock

 Maratoniştii ar putea avea o genă lipsă. Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au studiat comportamentul şoarecilor cărora le-au fost îndepărtate genele ce provoacă oboseală.

Experții Universității California din San Diego au făcut experimente cu șoareci. O parte dintre ei au fost modificați genetic să le lipsească această genă. În testele de efort pe care le-au făcut, cobaii cu mutație au fost mult mai rezistenți la oboseală.

Același lucru s-ar fi întâmplat și cu strămoșii noștri acum două-trei milioane de ani, când aproape fiecare tip de celulă din corpul lor a fost afectată. Pierderea genei i-ar fi determinat să renunțe la cățăratul în copaci și să vâneze hrana în savana africană. Așa au dezvoltat picioare lungi, cu mușchi puternici și o rezistență mai mare.

Dar nu a avut doar efecte pozitive.  Specialiștii cred că modificarea ne-a crescut riscul să facem cancer ori diabet și să avem probleme de fertilitate.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Schimbările climatice întreţin şi alimentează bolile infecţioase (studiu)

Ce alimente ultraprocesate cresc cel mai mult riscul de moarte prematură – concluziile unui studiu care a durat 30 de ani

Stilul de viață sănătos poate „învinge” genele proaste. Cum putem trăi mai mult cu cinci ani (studiu)

Procesul extrem de rar prin care au luat naștere plantele pe Pământ a fost recreat de oamenii de știință

Partenerii noștri