Live

Iohannis: România va găzdui din 2023 Centrul Agrometeorologic Regional pentru Europa al OMM cu implicații pentru securitate alimentară

Data publicării:
Petteri Taalas, Secretarul-General al Organizației Meteorologice Mondiale (stânga) și președintele României, Klaus Iohannis. Foto: Profimedia Images

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit marți cu Secretarul-General al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), Petteri Taalas, cu care a discutat despre contribuția României în generarea de date meteorologice și climatice esențiale pentru atenuarea și adaptarea la schimbările climatice la nivel internațional. În acest sens, șeful statului a precizat că România va găzdui, începând cu 2023, Centrul Agrometeorologic Regional pentru Europa al OMM, „cu implicații pentru securitatea alimentară internațională, pusă în pericol de schimbările climatice”.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a avut marți, 8 noiembrie 2022, o întrevedere cu Secretarul-General al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), Petteri Taalas, în marja participării la Summitul implementării climatice din cadrul Conferinței Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27), care are loc la Sharm El-Sheikh, Republica Arabă Egipt.

Discuțiile au vizat aspecte legate de agenda COP27, cu accent pe rolul cercetării și al serviciilor meteorologice în abordarea schimbărilor climatice. A fost evidențiat, totodată, rolul deosebit de important al cercetării științifice și inovării pentru o tranziție ecologică ordonată.

Președintele României și Secretarul-General al OMM au convenit asupra nevoii de a realiza atenuarea și adaptarea la schimbările climatice prin implementarea de politici publice bazate pe date de calitate și știință. În acest sens, trebuie îmbunătățită comunicarea dintre decidenți și comunitatea științifică angajată în studiul schimbărilor climatice.

Președintele Klaus Iohannis a menționat contribuția României în generarea de date meteorologice și climatice esențiale pentru atenuarea și adaptarea la schimbările climatice la nivel internațional. În acest sens, Administrația Națională de Meteorologie este foarte activă în structurile Organizației Meteorologice Mondiale, iar datele meteorologice au impact asupra vieții de zi cu zi și a bunăstării cetățenilor.

În context, Președintele României a precizat că țara noastră va găzdui, începând cu 2023, Centrul Agrometeorologic Regional pentru Europa al OMM, cu implicații pentru securitatea alimentară internațională, pusă în pericol de schimbările climatice. Prin datele pe care le va furniza, Centrul va fi esențial în adaptarea națională și internațională la schimbările climatice a sistemelor de producție alimentară. Centrul va contribui, totodată, la creșterea securității alimentare în România, Europa și statele din afara Europei”, arată un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Editor : Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A văzut cum a apărut în public la Miami și a întrebat-o direct: ”Ești bolnavă?”. Răspunsul dat imediat de model

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum arată capitala de 35 de miliarde de dolari construită de la zero în junglă

Nordul Fâșiei Gaza e afectat de o „veritabilă foamete” (ONU)

Mesajul lui Klaus Iohannnis de Paște: Învierea Domnului reamintește tuturor chemarea creștină la iubirea aproapelui

Șerpii veninoși vor migra „masiv” în alte țări, din cauza schimbărilor climatice. Avertismentul experților

Partenerii noștri