Live

Cum a blocat Elveția livrarea de muniții antiaeriene vitale pentru Ucraina. Unele muniții, furnizate după aproape un an de întârziere

Data actualizării: Data publicării:
Elveția a blocat re-exportul de muniții pentru sistemele antiaeriene germane Gepard, apreciate de ucraineni pentru eficiența împotriva dronelor și rachetelor de croazieră rusești. Imagine de arhivă, cu caracter ilustrativ. Foto: Profimedia Images

Germania a început livrarea către Ucraina a primului lot de muniții antiaeriene pentru sistemele Gepard, la 7 luni după ce compania germană de armament Rheinmetall a primit sarcina redeschiderii unei fabrici de muniții special pentru acest scop. Decizia a fost luată de guvernul german după ce Elveția a blocat re-exportul de muniții folosite inclusiv de sistemele antiaeriene furnizate de Berlin trupelor ucrainene.

În iunie 2022, Germania a furnizat Ucrainei primele sisteme antiaeriene Gepard. Acestea au o rată foarte mare a focului: 1.100 de proiectile trase pe minut, ceea ce înseamnă o cantitate foarte mare de muniție consumată într-un interval de timp extrem de scurt. Până acum, muniția pentru aceste sisteme era fabricată în Elveția, țară care a interzis însă re-exportul acestui tip de muniție pentru a fi folosit de armata ucraineană.

Acum, aceste proiectile antiaeriene vor fi fabricate și în Germania, după ce în luna februarie 2023, guvernul de la Berlin a desemnat compania Rheinmetall să deschidă o fabrică pentru producerea acestor de muniții. Contractul, în valoare de 168 milioane de euro, a presupus redeschiderea liniei de fabricare și identificarea unui proces de fabricare a unui tip de muniții „vechi” („Ghepardul” e un sistem antiaerian din anii 1960) cu mijloace moderne.

Astfel, Germania va oferi Ucrainei un prim „lot” de 150.000 de proiectile perforante și 150.000 de proiectile exploziv-incendiare pentru sistemele antiaeriene Gepard.

„Războiul din Ucraina ne reamintește aproape în fiecare zi că apărarea țării noastre depinde de capacitățile antiaeriene și de stocurile suficiente de muniții. Odată cu reluarea producției de muniții pentru Gepard, ne vom concentra în mod special pe aceste aspecte cruciale. Vom continua să sprijinim Ucraina în domeniile care reprezintă atuurile noastre: artilerie, muniții și sisteme antiaeriene”, a spus ministrul german al apărării, Boris Pistorius.

Germania a livrat până acum Ucrainei 46 de sisteme antiaeriene mobile Gepard. Alte 6 sisteme similare urmează să fie furnizate în curând forțelor Kievului. „Gheparzii” sunt apreciați de către militarii ucraineni mai ales pentru eficiența dovedită împotriva dronelor ori chiar a rachetelor de croazieră rusești.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Explozie puternică într-un bloc din Germania. Trei oameni au murit, iar alți 16 au fost răniți

Putin cere triplarea producției de armament: Doar așa Rusia va rămâne cu un pas înaintea Ucrainei în război

Lupte dure pe frontul din Harkov. Ucrainenii îi resping pe ruși la Vovcensk. Putin spune că trupele Moscovei își îmbunătățesc pozițiile

Rușii au recucerit Robotîne, satul de pe „linia Surovikin” cucerit cu greu de armata ucraineană în timpul contraofensivei din 2023

Partenerii noștri