Live

Cum a fost sărbătorită Ziua Drapelului Național în marile orașe

Data publicării:

Marile oraşe au sărbătorit pe 26 iunie Ziua Drapelului Naţional, cu fast, dar şi... cu gafe. În Cluj-Napoca, tricolorul a fost înălţat de elicoptere deasupra oraşului iar la Timişoara, trei cetăţeni care au împlinit 100 de ani au fost premiaţi. La Iaşi ziua a fost pe jumătate ratată. Steagul pe care municipalitatea a cheltuit peste 400.000 de lei nu a fost gata la timp pentru momentul festiv.

Show aviatic şi paradă militară de Ziua Drapelului la Cluj-Napoca. Tricolorul României a fost înălţat de elicoptere IAR 330 Puma Socat care au survolat oraşul.

Piaţa Avram Iancu nu a fost aleasă întâmplător pentru desfăşurarea evenimentului. Conducătorul ţării Moţilor a participat la momentul 26 iunie 1848 când s-a dat decretul de lege care a impus tricolorul ca drapel naţional al tuturor românilor.

La Galaţi, momentul a fost marcat printr-o procesiune religioasă. De la Catedrala Arhiepiscopală din centrul oraşului, drapelul naţional a fost purtat de către militari până în Piaţa Tricolorului, unde a fost înălţat.

Ziua drapelului a fost sărbătorită și la Brașov. Câteva zeci de oameni îmbrăcați în costume populare s-au adunat în Piața Tricolorului şi au defilat alături de militari.

Pe clădirea sediului Inspectoratului de Poliție al Județului Timiș a fost desfășurat un tricolor de mari dimensiuni. De asemenea, 3 timișoreni, de aceeași vârstă cu România, au primit diplome.

Festivitate ratată la Iaşi, după ce autorităţile au constatat că au plătit a aproape o jumătate de milion de lei pentru cel mai mare steag din ţară care... nu a ajuns însă la timp.

La Sfântu Gheorghe, şase paraşutişti ai Aeroclubului Braşov au oferit un moment special. Au sărit cu tricolorul din avion, când acesta a ajuns deasupra monumentului Soldatului Român.

Drapelul tricolor este un simbol naţional, alături de stemă, sigiliu şi imn, aşa cum prevede Constituţia României din 1991. Drapelul Naţional a fost decretat, pentru prima dată, ca simbol naţional de Guvernul revoluţionar provizoriu din Ţara Românească, în 1848.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ciucă, la Cluj: Cred că putem să avem o formulă la PNL către administraţiile noastre şi ale altora, care nu au ajuns la acest nivel

Haos pe Aeroportul din Cluj-Napoca. Zeci de pasageri nu au mai putut urca în avion pentru că scannerele de securitate s-au stricat

Patru studente din Cluj au inventat brățara pentru persoanele cu deficiențe de auz, care convertește muzica în vibrații

VIDEO. Tânără de 17 ani, decedată în urma unui accident rutier. Șoferul vinovat avea permisul de doar 4 zile

Partenerii noștri