Live

Emil Hurezeanu dezvăluie povestea unei celebre înregistrări de la Revoluția din 1989

Data publicării:
Emil Hurezeanu, la Digi24

În urmă cu 30 de ani, Radio Europa Liberă difuza primele mărturii ale masacrului din 17 decembrie de la Timisoara. O înregistrare le-a rămas întipărită în minte celor care au putut asculta cum o femeie le spunea soldaţilor că și ei sunt români și că nu trebuie să tragă în revoluționari.

Vocea femeii a ajuns la Europa Liberă, radioul cu ajutorul căruia vestea revoltei de la Timișoara a ajuns în toată ţara. Emil Hurezeanu, care transmitea în acele zile pentru Europa Liberă, a povestit joi seară la Digi24 că înregistrarea a fost trimisă prin poștă la postul de radio de un medic austriac, aflat în vizită la rudele din Timişoara.

„Am fost şi noi surprinşi ascultând această înregistrare, care era o priză dramatică la ce se întâmpla în oraş, şi am aflat imediat care e impactul ei prin difuzare. În afară de această înregistrare, existau mărturii concomitente, scrisori, telefoane, oameni care asistaseră la ce s-a întâmplat, aveau prieteni, rude, plecaseră după începerea evenimentelor, ajung la Budapesta, în Germania sau Austria, pun mâna pe telefon şi sună. A fost declicul, transformarea scânteii în flacără”, a declarat Emil Hurezeanu.

Urmăriți în materialele video de mai jos mărturia lui Emil Hurezeanu despre ce a însemnat să fii jurnalist la Europa Liberă în perioada când se prăbușea colosul sovietic, iar România rămăsese, din cauza încăpățânării lui Nicolae Ceaușescu, singurul regim închis:

(VIDEO. Partea 1 a relatării lui Emil Hurezeanu)

(VIDEO. Partea a II-a a relării lui Emil Hurezeanu)

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: ”Ei nu i-a plăcut niciodată”. S-a spus că soția l-a părăsit după accidentul teribil

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia interzice postul Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, finanţat de Statele Unite

34 de ani de la Revoluția din 1989. Suporterii echipelor de fotbal au organizat „Marșul Eroilor” la Timișoara

Hurezeanu, despre aderarea la Schengen: Mă aștept la o decizie concretă în a doua jumătate a anului. Anul viitor ar fi foarte complicat

Kelemen Hunor: Retrimiterea ambasadorului la Viena e un dialog reluat cu Austria. Nimeni nu îşi permite încă un eşec

Partenerii noștri