Live

Turiști dispăruți în Munții Făgăraș. Două cadavre au fost văzute din elicopter

Data actualizării: Data publicării:

Trei turişti din Iaşi sunt daţi dispăruţi în Masivul Făgăraş. Oamenii au plecat pe munte acum 10 zile, dar abia vineri cei de la mănăstirea Breaza unde erau cazaţi şi-au dat seama că maşina cu care au venit este tot în parcare şi au dat alarma. Salvamontiştii îi caută chiar acum şi au chemat un elicopter în ajutorul lor. 

ACTUALIZARE 20:03 - Două cadavre presupuse a fi ale turiştilor din Iaşi au fost văzute din elicopterul care a survolat masivul Făgăraş.

Vicepreşedintele CJ Braşov, Adrian Gabor, a precizat că deocamdată au fost văzute din elicopter două cadavre, care vor fi recuperate în cursul zilei de miercuri, când în zonă vor fi două elicoptere care, cu ajutorul unui troliu, vor recupera corpurile. Acestea vor fi duse la un alt elicopter, care va ateriza într-o zonă unde va fi posibil.

ACTUALIZARE. Unul dintre cei trei turişti căutaţi în Masivul Făgăraş a fost localizat, spune şeful DSU, Raed Arafat, dar omul nu pare să fie în viaţă. Salvamontiştii au chemat în ajutorul lor şi un elicopter. Alarma s-a dat abia miercuri, pe 4 aprilie, când oamenii de la mănăstirea Breaza şi-au dat seama că maşina turiştilor a rămas în parcare. La sfârşitul săptămânii trecute, unul dintre turişti a stat de vorbă la telefon cu un prieten. Se plângea vremea rea. De altfel, Masivul Făgăraş este unul foarte dificil în această perioadă.

Din informaţiile pe care le avem în acest moment de la colegii de la Braşov, elicopterul a localizat o persoană, cel mai probabil decedată, în Valea Sâmbetei. Deci, acum problema este recuperarea. În zonă nu se poate intra la acest moment. Riscul de avalanşă este foarte mare. Nu există posibilitatea de intrare terestră și nici elicopterul nu poate efectua misiunea de recuperare, la acest moment. Riscul este foarte mare pentru salvatori. Din informaţiile pe care le avem, a fost o avalanşă”, a spus Raed Arafat.

Îi căutăm cu toate resursele de care dispunem şi tratăm extrem de serios această problemă. Îi căutăm cu salvamontul din Victoria, îi căutăm cu jandarmii montani din judeţul Braşov, îi căutăm cu ISU, îi căutăm cu toată lumea care ar putea la un moment să îi găsească”, a spus și Marian Rasaliu, prefectul judeţului Braşov.


Trei persoane, dintre care 2 adulți peste 60 de ani și un tânăr de 17 ani, au plecat în expediție în muntii Făgăraș, mai exact în zona Urlea. 

Este a treia zi de când pompierii militari și salvatorii montani îi cauta pe cei trei turiști. Oficialii comunei Breaza au declarat că se ştia de această situaţie din 4 aprilie, dar soţia unuia dintre turiştii ieşeni a dat asigurări că cei trei sunt experimentaţi şi nu e nevoie să fie alertaţi salvamontiştii. 

Ultima veste de la ei a fost la sfârșitul săptămânii trecute, în care unul dintre adulți a vorbit la telefon cu un apropiat și se plângea de condițiile dure din cauza vremii.

”Iniţial, dispariţia a fost anunţată de nişte prieteni ai turiştilor, însă când am luat legătura cu membrii familiei, aceştia ne-au spus să fim liniştiţi, că cei trei obişnuiesc să plece şi să nu dea semne câteva zile. Ulterior, în urmă cu trei zile, familia a revenit şi ne-a solicitat sprijn, astfel că se fac survolări cu elicopterul în Munţii Făgăraş”, a declarat Cornoiu, scrie News.ro.

”În zona Munţilor Făgăraş, în ultimele zile au avut loc mai multe avalanşe, de aceea deocamdată căutăm din elicopter indicii ale prezenţei turiştilor, vrem să ne facem idee în ce vale s-ar afla. Ulterior, putem trimite echipele terestre, după evaluarea riscului de producere a unor avalanşe”, a mai declarat preşedintele Salvamont, care a spus că dacă situaţia o va cere, vor fi mobilizate echipe de căutare şi din alte judeţe.

Deocandată, Salvamont nu a solicitat sprijinul Jandarmeriei Braşov sau al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Angajata lui Gigi Becali de la FCSB nu s-a mai ferit și a spus totul: ”Era o povară”. Acum vede lucrurile diferit

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Italia vrea mai puțini turiști. Orașele celebre care au introdus taxe și restricții pentru vizitatori

Un oraș japonez vrea să ridice un gard din plasă pentru a bloca fotografiile turistice ale Muntelui Fuji

Muzeul Luvru vrea să mute Mona Lisa la subsol: „Ar putea pune capăt dezamăgirii publicului”

„Avem chef de glume?” Venețienii sunt furioși din cauza taxei de intrare în oraș aplicate turiștilor de azi și au ieșit la proteste

Partenerii noștri