Live

Horațiu Moldovan (MS): Românii care își fac teste înainte de plecarea în vacanță le plătesc pentru că ei nu sunt pacienți

Data actualizării: Data publicării:
Foto: INQUAM Photos/Alexandra Pandrea

Profesorul Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat la Digi24, că laboratoarele au capacitatea de a procesa până la 15.000 de teste pe zi. În contextul cererilor venite din partea celor care doresc să se testeze înainte de plecarea în vacanță în străinătate, el a precizat că aceste persoane nu sunt pacienți, deci trebuie să își plătească singure aceste teste.

"Există un program național finanțat de ministerul Sănătății care finanțează teste și care cuprinde o listă de categorii de pacienți.

Nu putem finanța în acest moment toate testele, dar finanțăm cu prioritate categoriile care au neapărată nevoie.

Turiștii nu au calitate de pacienți, Ministerul Sănătății se referă la pacienți și la oameni bolnavi", a explicat Horațiu Moldovan.

Sunt mai multe clinici în București și în țară care fac teste pentru coronavirus. Prețul unui test variază între 280 și 390 de lei.

Cel de 390 de lei este un test al cărui rezultat este primit în 24 de ore, iar la cel de 280 de lei rezultatul este primit în 48 de ore.

Există și un test mai ieftin – testul rapid – care costă în jur de 120 de lei, însă acesta nu va fi valabil atunci când ajungem la intrare în Grecia, de exemplu.

Clinicile private sau spitalele de stat abia mai fac față cererilor pentru testare, iar în unele locuri s-a încheiat lista de rezervări pe luna iulie. 

Pe site-ul Ministerului Sănătății a fost publicată o listă cu centrele acreditate pentru aceste analize. Sunt 113, atât private, cât și de stat. Aici începe confuzia. Cei care vor să se testeze la cerere la stat, nu au certitudinea că vor fi și primiți. Unele spitale pur și simplu nu îl fac, în timp ce la altele listele de așteptare sunt mari. La Institutul Matei Balș din București, de exemplu, testul costă 650 de lei, de două ori mai scump ca la o clinică privată.

Redactare Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Angajata lui Gigi Becali de la FCSB nu s-a mai ferit și a spus totul: ”Era o povară”. Acum vede lucrurile diferit

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fostul ministrul al Sănătăţii Sorina Pintea a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru luare mită

Anticoncepționalele ar putea fi compensate pe bază de rețetă medicală. Anunțul ministrului Sănătății

Rafila, despre tratarea pacienților: „Cele 2 sectoare, public și privat, nu trebuie să fie considerate opuse. Vreau să găsim o soluție”

Mai multe medicamente intră pe lista celor gratuite şi compensate de la 1 mai. Anunțul Ministerului Sănătății

Partenerii noștri